HVEM SKAL HAVE
DIGNITY PRISEN 2017

 

Siden 2012 har vi hvert år uddelt DIGNITY Prisen til en person eller en organisation, som har ydet en særlig indsats i kampen mod tortur. Nu har danskerne stemt på tre kandidater ud af otte indstillede. De tre vil blive præsenteret for juryen, der udpeger den endelige modtager af årets DIGNITY Pris.

Juryen består af:

Uffe Ellemann-Jensen

Uffe Ellemann-Jensen

Tidligere udenrigsminister

Martin Krasnik

Martin Krasnik

Chefredaktør,
Weekendavisen

Karin Verland

Karin Verland

Direktør, DIGNITY
– Dansk Institut Mod Tortur

François Zimeray

François Zimeray

Frankrigs Ambassadør
i Danmark

Peter Kragelund

Peter Kragelund

Bestyrelsesformand, DIGNITY
– Dansk Institut Mod Tortur

De nominerede kandidater til DIGNITY Prisen 2017 er:

Nagieb Khaja

Nagieb Khaja

Dansk krigskorrespondent, dokumentarinstruktør og forfatter
I de seneste år har Nagieb Khaja, der er en dansk krigskorrespondent, dækket krigene i Afghanistan, Syrien og Gaza, hvor han blandt andet har skildret krigens rædsler i lande, hvor der forekommer tortur. Hans arbejde er blevet internationalt anerkendt, og hans dokumentarfilm er blevet bragt på bl.a. Al Jazeera English, BBC, Vice International og Guardian. I 2014 og 2015 har Nagieb Khaja som den eneste dansker og som en af få journalister i verden rapporteret fra det oprørskontrollerede Syrien heriblandt det østlige Aleppo, hvor han har instrueret dokumentarfilmene, ’Bomb Run Aleppo’, ’Under Russia´s Fist’ og ’Syria´s White Helmets’ for Al Jazeera English. Nagieb Khaja har selv afghanske rødder med en far, der stammer fra Afghanistan.

Mads Krøger Pramming

Mads Krøger Pramming

Advokat med speciale i socialret
Som advokat med speciale i socialret kæmper Mads Krøger Pramming imod umenneskelig behandling af de borgere, der kommer i klemme i sager inden for social- og beskæftigelsesområdet. Han har flere gange været med til at skrive socialretslig og forvaltningsretlig historie. Senest i forbindelse med sagen, hvor Slagelse kommune blev dømt til at betale erstatning til tre søstre, der blev misbrugt hos en plejefamilie. Sagen blev rejst på baggrund af menneskerettighedskonventionen, hvilket tilsidesætter de danske forældelsesregler. Dommen kan derfor få betydning for DIGNITYs klienter, som ofte – og i lange perioder – ikke har modet eller overskuddet til at klage, men som nu får en reel mulighed, hvis forældelsesfristen er fjernet.

Haifaa Awad

Haifaa Awad

Dansk læge, forfatter, aktivist og debattør
Haifaa Awad er en dansk læge med syrisk baggrund. I de senere år har hun gjort en stor indsats for at skabe opmærksomhed omkring de mange lidelser civile borgere er udsat for i det krigsramte Syrien, herunder tortur. Haifaa er særligt kendt for ’En læges dagbog fra Syrien’, hvor hun rapporterer fra et felthospital i Syrien. Hendes stærke reportager er ligeledes blevet bragt i Dagbladet Information. Herudover er Haifaa Awad aktiv på de sociale medier, hvor hun med sit oplysningsarbejde er med til at give de civile syrere og syriske flygtninge en stemme. Hun er samtidig med til at skabe et håb for fremtiden ved at stille internationale regeringer og politikere til ansvar.

Modtageren af årets DIGNITY Pris 2017 bliver offentliggjort den 3. november 2017.

DIGNITY Prisen 2017 er designet af smykkedesigner Mads Heindorf, ambassadør for DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

Tidligere modtagere af DIGNITY Prisen

2016: Puk Damsgård og Daniel Rye, journalist/korrespondent og torturoverlever
2015: Dianne Feinstein, amerikansk senator
2014: Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. chefkriminalinspektør
2013: Abdulhadi Al-Khawaja, dansk-bahrainsk menneskerettighedsforkæmper
2012: Jørgen Flindt Pedersen, journalist og filminstruktør