Michael Ojwang: »Jeg bruger min sårbarhed i radioen til at oplyse om voldens konsekvenser«

En åben mikrofon ud til mere end 2,4 millioner kenyanere er en magtfaktor, mener radioværten Michael Ojwang. Derfor har han besluttet sig for at være sårbar overfor sine lyttere og sætte fokus på voldens konsekvenser.

Michael Ojwang fra Nakuru er radiovært. Han producerer programmer om at holde sammen.

TEKST OG FOTO: MARIE TORP CHRISTENSEN

Luften er tung, og al lyd bliver trykket flad i det lille radiostudie hos den lokale station Radio Yetu, som når langt udover Kenyas fjerde største by Nakuru med langt over 307.000 indbyggere. Faktisk dækker sendeområdet hele regionens 2,4 millioner kenyanere.

Michael Ojwang klikker vant rundt med musen og skubber på knapper på den store mixerpult og sender bongo-flavour toner ud i æteren.

»Radioen er en magtfaktor i Kenya, der er rigtig mange lyttere, som lytter med for både at blive underholdt og informeret,« smiler radioværten, der forsøger at bruge sin taletid på at forebygge vold, efter han har været en del af organisationen MIDRIFT HURINETs program, som uddanner lokale meningsdannere og ledere i at samarbejde og forebygge vold.

»Jeg er begyndt at tilrettelægge mine programmer, så jeg sammen med mine lyttere kan tale om nogle af de strukturelle problemer, vi har i vores lokalsamfund.«

Det handler om at gøre sig sårbar

»Hvad synes du, jeg skulle have gjort. Ring ind og kom med din mening.«

En af de ting, som Michael Ojwang særligt har taget med sig fra træningen med MIDRIFT HURINET, er at være i stand til tage fat i de de emner og oplevelser, som han synes er svære og ubehagelige.

Derfor er han begyndt at bruge sin egen sårbarhed i radioen, fordi han har oplevet, at lytterne bakker ham op, når han udviser åbenhed, og sammen kan de derfra starte en samtale om, hvilket samfund de gerne vil have, og hvordan de kan løse problemerne.

»Jeg bruger både åbne spørgsmål og situationer, jeg selv har oplevet, som engang hvor jeg så én blive overfaldet og gik videre uden at gøre noget, fordi jeg blev bange for selv at blive overfaldet,« fortæller Michael Ojwang.

»Det fik jeg virkelig dårlig samvittighed over bagefter. Derfor spurgte jeg lyttere, hvad de ville have gjort, hvis de havde set det,« og han genkalder, hvordan det begyndte en samtale i radioen om vold, tillid til politiet, bandekriminalitet, og hvorfor man måske ikke råber op om uretfærdigheder.

Stille men sikkert breder der sig et stolt smil på radioværtens ansigt.

Han ved godt, at han har en vigtig rolle at spille, når han skruer ned for musikken og op for mikrofonen.

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

Bakari Galana fra Nakuru

Politibetjent, har været med til at indsamle 400 knive

Simon Maingi fra Njoro

Psykolog, mistede sin mor i forbindelse med valget i 2007

Ben Ouko fra Nairobi

Leder en NGO i slumområdet Kibera, bekæmper vold med dialog

Mama Peace fra Naivasha

Oplevede selv volden i 2007 og går marcher for fred

Silas Rotich fra Nakuru

Arbejder for de kenyanske valgmyndigheder, og ændrer valgene inde fra systemet

Joseph Omondi fra Nakuru

Direktør for DIGNITY’s partnerorganisation i Kenya, MIDRIFT HURINET
© 2025 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur