Bakari Galana: »Jeg er en meget, meget glad politimand«

Det er nye tider på politistationen, der dækker slumområdet Bondeni i den kenyanske by Nakuru. Politet er begyndt at samarbejde med de lokale bander om, hvordan de kan bekæmpe vold. Indtil videre har det betydet, at 400 knive er overleveret til politiet, og flere har skiftet den kriminelle løbebane ud med et arbejde.

Bakari Galana fra Nakuru, politibetjent, har været med til at indsamle 400 knive

TEKST OG FOTO: MARIE TORP CHRISTENSEN

»Vi er lykkedes med at involvere de rigtige samarbejdspartnere og ændre tankegangen både hos bandemedlemmerne og politikerne. De to grupper har tidligere brugt hinanden til at skabe uro og tjene penge, når der har været valg.«

Der er stolthed i stemmen hos Bakari Galana, der arbejder for det kenyanske politi i slumområdet Bondeni, hvor der bor 35.000 mennesker.

»De unge er vigtige i vores samfund, det er dem, som skal overtage landet«

Det lå ikke i kortene, at politiet på initiativ af Bakari Galana skulle række ud til godt 400 bandemedlemmer i Bondeni, men efter han var en del af MIDRIFT HURINETs program om at forebygge vold skete der noget.

»Det var ikke længe før valget i 2022, at jeg skulle afslutte programmet og vælge et projekt. Derfor besluttede jeg, at initiativet skulle handle om at skabe mere ro op til valget,« fortæller politimanden, som med de andre kursister identificerede de udsatte unge som en gruppe, der normalt skabte konflikter i forbindelse med valg.

»I samarbejde med den lokale moské mødtes vi med de lokale bander og fortalte om deres muligheder for at skifte vold og kriminalitet ud med arbejde.«

En fast indtægt lokkede

Det, som Bakari Galana, tilbød bandemedlemmerne var, at de kunne blive en del af et myndighedsstøttet program, hvor unge tilbydes job som at feje på offentlige steder og holde dem rene for 500 kenyanske shillings om dagen (24 DKK).

»Tidligere har blandt andre politikerne udnyttet arbejdsløsheden og betalt unge for at lave optøjer og skabe splid til fordel for politikernes kampagner. Det har vi aftalt med de unge, at de ikke gør mere,« siger Bakari Galana og uddyber, at bandemedlemmerne afleverede 400 knive, da de lavede aftalen om at sikre dem fast arbejde i stedet for at leve af små betalinger.

Det er ikke kun bandemedlemmerne, som har mærket forandringen. Ifølge politimanden har 400 færre knive i omløb medvirket til at gøre området mere trygt, og samarbejdet har udviklet sig til, at han nogle gange bliver ringet op og advaret, hvis der er optøjer på vej i Bondeni.

»Jeg er virkelig stolt af det, vi er lykkedes med. Jeg er en meget, meget glad politimand,« smiler han.

»De unge er vigtige i vores samfund, det er dem, som skal overtage landet.«

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

© 2024 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur