Ben Ouko: »Kiberia tilhører ikke én religion eller ét parti«

I slumområdet Kiberia, der er det største i Kenyas hovedstad Nairobi, lurer konflikterne lige under overfladen. En af dem, som prøver at gøre områdets forskelligheder til en styrke, er Ben Ouko, der de sidste 16 år har sat fjender i samme rum for at finde en løsning.

Ben Ouko fra Nairobi leder en NGO i slumområdet Kibera, der bekæmper vold med dialog.

TEKST OG FOTO: MARIE TORP CHRISTENSEN

På hver sin side af jernbanen bor hundredetusindevis af mennesker i huse med bliktage. Her er blandt andet små butikker, skoler, restauranter, lokale radiostationer, moskéer og kirker.

Slumområdet Kibera, som ligger i Nairobi, er et kogepunkt i Kenyas hovedstad for både politiske og etniske konflikter, fordi arbejdsløsheden er høj og misbrug udbredt.

»Politikerne taler sjældent pænt om Kibera, og ofte prøver de også at spille os, der bor her, ud mod hinanden igennem den måde de kommunikerer på,« vurderer Ben Ouko, der har boet i Kibera hele sit liv.

»Der er brug for, at vi ændrer mentaliteten og vender situationen om. Vi bør løse konflikter og frustrationer på en fredelig måde.«

Fra stofmisbruger til fredsaktivist

Lim, Marijuana og piller har fyldt meget i Ben Oukos barndom og ungdom. Han lærte som ni-årig at ryge Marijuana af de store drenge, som hang ud på den lokale fodboldbane.

»Jeg så op til de store drenge, som kom til at påvirke mig negativt. I seks år brugte jeg misbruget til at hjælpe mig igennem, fordi jeg blandt andet i nogle perioder boede på gaden,« fortæller Ben Ouko.

Men det var hans interesse for fodbold, som fik ham til at glemme stofferne, var det også spillets fællesskab, der gjorde, at han som 15-årig vendte sit liv om.

»En dag var jeg så påvirket, at jeg lod mit hold i stikken. Vi tabte på grund af mig.«

Det kan være svært at forestille 44-årige Ben Ouko på gaden, som han sidder i en pæn jakke på et fint hotel i Nairobi for at fejre resultaterne af det voldsforebyggende program, han har været en del af hos organisationen MIDRIFT HURINET.

I dag er han en indflydelsesrig stemme i Kibera. Han har siden 2007 brugt dialog som redskab til at forhindre vold og konflikter.

»Vi kunne se, hvordan konfliktniveauet steg frem mod valget i 2007. Derfor satte jeg mig ned med nogle af mine kammerater, og vi spurgte os selv, hvad vi kunne gøre for at stoppe det.«

Sammen med kammeraterne konkluderede Ben Ouku, at det, der var brug for i Kiberia, var at nedbryde barriererne og fordomme imellem de forskellige grupper i slumområdet. Og før, han havde forestillet sig det, stod han i et rum og skulle facilitere en dialog og fredsaftale mellem 30 indflydelsesrige personer og modstandere fra lokalområdet.

Det handler om netværk

Vigtigheden af at kigge ud over sig selv og forsøge at stille sig i andres sko, er en af de ting, som Ben Ouko er blevet endnu mere opmærksom på efter at have været en del af MIDRIFT HURINETs program:

»Jeg er blevet bedre til at analysere og forstå baggrunden for forskellige handlinger. Det betyder, at jeg i dag bedre kan løse konflikter, fordi jeg ved, hvordan jeg skal gå til de forskellige grupper ud fra, hvor de befinder sig lige nu.«

Men det handler også om at kunne samle de rigtige mennesker i rummet, hvis der skal ske en konkret forandring. Det har MIDRIFT HURINET arbejdet aktivt med, når de har sammensat holdene på deres program.

»Det er blevet tydeligt for mig, hvor vigtigt det er at have et stærkt netværk, som går på tværs af sektorer,« siger Ben Ouko, der siden programmet har brugt ressourcer på at udvide og fastholde det netværk og de gode relationer til myndighederne, som programmet blandt andet har givet ham.

Netværket har allerede givet pote. Det skete da en gruppe unge i Kibera begyndte at stjæle fra nogle af de lokale butikker og efterfølgende brændte butikkerne for at skjule sporene. Desværre lå nogle af butikkerne tæt på en moske, og da røgen begyndte af stige tæt på moskéen, satte det også ild til et fjendskab mellem nogle af områdets religiøse grupper.

»Det lykkedes os at samarbejde og ved dialogmøder at holde situationen under kontrol og holde volden nede,« fortæller Ben Ouko, der arbejder videre med at løse de underlæggende konflikter, som gør, at uroen kan blusse så hurtigt op i Kibera.

»Vi er nødt til at stå sammen og skabe en bedre forståelse for, at vi vil hinanden det bedste,« siger Ben Ouku.

»Kiberia tilhører ikke én religion eller ét parti.«

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

Michael Ojwang fra Nakuru

Radiovært, laver programmer om at holde sammen

Mama Peace fra Naivasha

Oplevede selv volden i 2007 og går marcher for fred

Bakari Galana fra Nakuru

Politibetjent, har været med til at indsamle 400 knive

Silas Rotich fra Nakuru

Arbejder for de kenyanske valgmyndigheder, og ændrer valgene inde fra systemet

Simon Maingi fra Njoro

Psykolog, mistede sin mor i forbindelse med valget i 2007

Joseph Omondi fra Nakuru

Direktør for DIGNITY’s partnerorganisation i Kenya, MIDRIFT HURINET
© 2024 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur