Dansk-ledet indsats i Belarus hædres med international menneskerettighedspris

I dag hylder universitetet i østrigske Graz indsatsen for at indsamle beviser for alvorlige menneskeretskrænkelser i Belarus. Danske DIGNITY står i spidsen for indsatsen.

Fredag 22. marts 2024 bliver en international menneskerettighedspris uddelt til International Accountability Platform For Belarus (IAPB), der indsamler beviser for alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Belarus.

»Det er et stort rygstød til vores arbejde i Belarus og ikke mindst de modige belarusiske menneskerettighedsaktivister, som hver dag kæmper for retfærdighed«, siger Rasmus Grue Christensen, som er direktør i DIGNITY.

»Det er også en anerkendelse af, hvor vigtig dokumentation og retsforfølgning er for både ofrene, deres pårørende og de berørte samfund i Belarus og andre steder i verden, hvor alvorlige menneskerettigheds- og krigsforbrydelser finder sted.«

International Accountability Platform for Belarus blev etableret i 2021 af DIGNITY og består derudover af de belarusiske organisationer Human Rights Center Viasna og International Committee for the Investigation of Torture in Belarus samt britiske REDRESS. Derudover er en række andre belarusiske og internationale organisationer også involveret i platformens arbejde.

Sammen arbejder de for, at beviser for internationale forbrydelser bliver indsamlet, verificeret, analyseret og opbevaret, så de kan anvendes ved nationale domstole og internationale instanser mod bødlerne.

Prisen uddeles for initiativets »enestående indsats for at bekæmpe straffrihed for menneskerettighedskrænkelser«.

Platformens arbejde er blandt andet støttet af Danmark, Tyskland, Storbritannien og EU samt USA.

Det er det østrigske universitet i Graz, der står bag den internationale pris, som er blevet uddelt cirka hver femte år siden 1992. Tidligere har blandt andre den fjortende Dalai Lama og Volker Türk, der i dag er FN’s højkommissær for menneskerettigheder, modtaget prisen.

INTERNATIONAL ACCOUNTABILITY PLATFORM FOR BELARUS (IABP)

DIGNITY leder arbejdet med platformen IAPB, som indsamler, verificerer og bevarer beviser for mulige internationale forbrydelser, der er begået af de belarusiske myndigheder og andre i optakten til og efter præsidentvalget i 2020. IAPB samarbejder med blandt andet FN og anklagemyndigheder, der efterforsker alvorlige menneskerettighdeskrænkelser i Belarus.

DIGNITY – DANSK INSTITUT MOD TORTUR

DIGNITY er en international menneskerettigheds- og udviklingsorganisation, som siden 1982 har arbejdet for en verden fri for tortur og vold. DIGNITY forebygger tortur og vold, behandler traumatiserede ofre og bidrager til at dokumentere alvorlige menneskeretskrænkelser, så de ansvarlige kan blive retsforfulgt.

For yderligere oplysninger kontakt presserådgiver, Marie Torp Christensen, på telefon 27577349 eller mail matc@dignity.dk

Seneste nyheder