Det Europæiske Forskningsråd giver million-støtte til DIGNITY’s forskning i vold og indespærring

De næste fem år vil et nyt forskningsprojekt med fokus på global ulighed forstå de situationer, mennesker står i, når de bliver fængslet, udelukket og fordrevet, og hvordan det påvirker deres familier.

»Uligheden både driver og er drevet af indespærring og udelukkelse. Når uligheden og håbløsheden stiger på grund af krig, fattigdom eller klimaforandringer, søger folk nye steder hen, og hvis man ikke finder nye måder at håndtere det på, vil man ende med at gribe til mere vold og indespærring,« siger Steffen Bo Jensen, der skal lede forskningsprojektet.

Steffen Bo Jensen er både tilknyttet som forsker hos DIGNITY og som professor ved Global Refugee Studies på Aalborg Universitet.

»Vores mål er at finde nye måder at tale om indespærring på for at bidrage til en verden, der er bare en smule mere retfærdig. For den globale ulighed er et problem for os alle sammen.«

Forskningsprojektet med navnet ’Confined’ skal forløbe over fem år i samarbejde med internationale forskere og samarbejdspartnere i Libanon, Thailand og Sydafrika.

Forskningen koncentrerer sig om forbindelser mellem Storbritannien og Sierra Leone, arbejdsrelationer mellem Malawi og Sydafrika, fordrivelse fra Myanmar til Thailand samt palæstinensere i lukkede områder, lejre og fængsler i både Mellemøsten og Danmark.

Som en del af holdet af forskere har Steffen Bo Jensen også sine to DIGNITY-kollegaer Tomas Max Martin og Andrew M. Jefferson:

»Vi kan sætte vores vedholdende arbejde med at forstå, hvordan vold og indespærring påvirker folks hverdag i det globale syd op i et helt nyt gear. Sammen med dygtige kolleger fra Thailand og Australien får jeg for eksempel mulighed for at undersøge, hvordan flygtningefamilier fra Myanmar kæmper med marginalisering og overgreb på tværs af fængsler, lejre og slumkvarterer i Thailand. Hvilke udfordringer står de overfor? Og hvad gør de for at overleve og beskytte sig selv?,« siger

Tomas Max Martin bakkes op af kollegaen Andrew M. Jefferson:

»Det er den her type forskning, som er feltbaseret og teoretisk funderet, som vi i DIGNITY stræber efter, når vi forfølger vores vision om en verden uden tortur.«

FAKTA:

  • Det fem-årige projekt har navnet “CONFINED: Unpacking confined lives – Generating a global research agenda on the intersection of urban marginality, displacement, and incarceration”
  • CONFINED ledes af professor Steffen Bo Jensen, der er tilknyttet DIGNITY og Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet i København. Derudover består teamet af forskere fra Aalborg Universitet, VIVE og DIGNITY i Danmark samt forskere fra Australien og Holland og samarbejdspartnere i Libanon, Thailand og Sydafrika.
  • Det Europæiske Forskningsråd ERC har bevilget 2,5 millioner euro (ca. 18,6 mio. kroner) i et ERC Advanced Grant, som er ERC’s grundforsknings- og excellence-bevilling.

Seneste nyheder