DIGNITY bidrager til indsamling af beviser for internationale forbrydelser i Ukraine

Ukrainske civilsamfundsorganisationer vil blive trænet af DIGNITY til at indsamle og opbevare beviser for internationale forbrydelser begået i Ukraine.

Et nyt initiativ skal sikre indsamling, verificering, analyse og opbevaring af information om og beviser for tortur og andre internationale forbrydelser i det krigsramte Ukraine. Disse beviser skal bidrage til, at den ukrainske anklagemyndighed og Den Internationale Straffedomstol (ICC) kan efterforske sagerne og stille gerningsmændene til ansvar.

Indsatsen – som skal ledes af DIGNITY – er støttet af Udenrigsministeriet med 8 millioner kroner og skal udover at træne ukrainske civilsamfundsorganisationer i at indsamle og opbevare beviser også have fokus på støtte til ofre og vidner med traumer fra krig, flugt og tortur.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

»De russiske styrker er rykket frem i Ukraine med en uhørt brutalitet. Billederne af massegrave og mishandlede lig i Izyum taler deres tydelige sprog. Lige fra invasionens begyndelse har det været en dansk mærkesag, at de ansvarlige for uhyrlighederne bliver stillet til ansvar. Og jeg er stolt af, at vi med det her projekt nu fra dansk side kan være med til at sikre, at der bliver indsamlet beviser til efterforskningen. Det er helt afgørende for at føre retssager og i sidste ende få forbryderne dømt«.

Indsamlingen af beviser vil blive realiseret i samarbejde med blandt andet den ledende ukrainske menneskerettighedsorganisation Kharkiv Human Rights Protection Group (KHPG).

»I DIGNITY ser vi frem til at spille en vigtig rolle i at fremme dokumentation og mulig retsforfølgning af internationale forbrydelser i Ukraine. Her kan vi sammen med vores ukrainske samarbejdspartnere gøre en konkret og positiv forskel midt i krigens gru. Vi er stolte over at kunne løfte dette ansvar og taknemlige overfor udenrigsministeren og Udenrigsministeriet for samarbejdet om denne vigtige dagsorden«, siger direktør i DIGNITY, Rasmus Grue Christensen.

Seneste nyheder