Michael Ojwang: »Jeg bruger min sårbarhed i radioen til at oplyse om voldens konsekvenser«

En åben mikrofon ud til mere end 2,4 millioner kenyanere er en magtfaktor, mener radioværten Michael Ojwang. Derfor har han besluttet sig for at være sårbar overfor sine lyttere og sætte fokus på voldens konsekvenser.

Michael Ojwang fra Nakuru, radiovært, laver programmer om at holde sammen

TEKST OG FOTO: MARIE TORP CHRISTENSEN

Luften er tung, og al lyd bliver trykket flad i det lille radiostudie hos den lokale station Radio Yetu, som når langt udover Kenyas fjerde største by Nakuru med langt over 307.000 indbyggere.Faktisk dækker sendeområdet hele regionens 2,4 millioner kenyanere.

»Jeg er begyndt at tilrettelægge mine programmer, så jeg sammen med mine lyttere kan tale om nogle af de strukturelle problemer, vi har i vores lokalsamfund«

Michael Ojwang klikker vant rundt med musen og skubber på knapper på den store mixerpult og sender bongo-flavour toner ud i æteren.

»Radioen er en magtfaktor i Kenya, der er rigtig mange lyttere, som stiller ind for både at blive underholdt og informeret,« smiler radioværten, der forsøger at bruge sin taletid på at forebygge vold, efter han har været en del af organisationen MIDRIFT HURINETs program, som uddanner lokale meningsdannere og ledere i at samarbejde og forebygge vold.

»Jeg er begyndt at tilrettelægge mine programmer, så jeg sammen med mine lyttere kan tale om nogle af de strukturelle problemer, vi har i vores lokalsamfund.«

Det handler om at gøre sig sårbar

»Hvad synes du, jeg skulle have gjort. Ring ind og kom med din mening.«

En af de ting, som Michael Ojwang særligt har taget med sig fra træningerne med MIDRIFT HURINET, er at turde konfrontere sig selv med de emner og oplevelser, som, han synes, er ubehagelige at tale om.

Derfor er han begyndt at bruge sin egen sårbarhed i radioen, fordi han har oplevet, at når han åbner op, så bakker lytterne ham op og sammen starter de en samtale om, hvilket samfund de gerne vil have, og hvordan de sammen kan løse problemerne.

»Jeg bruger både åbne spørgsmål og situationer, jeg selv har oplevet, som engang hvor jeg så én blive overfaldet og gik videre uden at gøre noget, fordi jeg blev bange for selv at blive overfaldet,« fortæller Michael Ojwang.

»Det fik jeg virkelig dårlig samvittighed over bagefter. Derfor spurgte jeg lyttere, hvad de ville have gjort, hvis de havde set det,« og genkalder, hvordan det startede en samtale i radioen om vold, tillid til politiet, bandekriminalitet, og hvorfor man måske ikke råber op om uretfærdigheder.

Stille men sikkert breder der sig et stolt smil på radioværtens ansigt.

Han ved godt, at han har en vigtig rolle at spille, når han skruer ned for musikken og op for mikrofonen.

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

© 2024 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur