Silas Rotich: »Det er vigtigt for valgenes troværdighed, at de er fredelige«

Det er ikke kun indbyggerne i Nakuru Regionen, som har oplevet, hvordan valget i 2017 og 2022 var meget forskellige. Silas Rotich, der arbejder for de kenyanske valgmyndigheder, Independent Electoral and Boundaries Commission – IEBC og koordinerede begge valg, kan tydeligt se, at der er sket en stor ændring på de fem år.

Silas Rotich fra Nakuru, der arbejder for de kenyanske valgmyndigheder, og arbejder for fredelige valg inde fra systemet

TEKST OG FOTO: MARIE TORP CHRISTENSEN

Stemmeurner, tjek af identifikationskort, stemmesedler og ro til at tage en beslutning, er blot nogle af de ting, som står på to-do-listen, når et valg skal planlægges.

Særligt det sidste, kan være svært at styre, når konflikterne ligger under overfladen, og politikerne selv taler befolkningsgrupperne op imod hinanden.

»Der skete en stor forandring fra 2017 til 2022, og det var helt tydeligt, at det er samarbejdet mellem de forskellige aktører fra både civilsamfundet og staten, der gjorde forskellen,« vurderer Silas Rotich, der sammen med kollegaerne fra IEBC evaluerer hvert valg og forsøger at rette op på problemerne.

»Op til valget i 2022 havde MIDRIFT HURINET haft fokus på at uddanne i at forebygge vold og sikre, at deltagerne i deres program kunne koordinere indsatser på tværs af sociale lag, etniske grupper og politiske ståsteder.«

Vold giver utroværdige valg

Dialogen og forståelsen er ikke kun vigtig, fordi den sænker uroen og opløser grundlaget for volden, den er også helt afgørende for, at kenyanerne har mulighed for at deltage i valghandlingen og samtalen om, hvilket samfund de gerne vil have.

»Det er vigtigt for troværdigheden af præsidentvalgene, at de sker fredeligt. Kenyanerne skal have mulighed for at tilkendegive deres mening og være en del af debatten uden, at de skal frygte for dem selv og deres nærmeste,« mener valgkoordinatoren.

Den næste prøvelse for IEBC kommer allerede i 2027, når kenyanerne igen skal til valgurnerne.

»Der er mange elementer i at have et fredeligt og troværdigt valg. Det kræver partnerskaber og involvering fra hele samfundet, det skal være muligt at debattere, og de unge skal engageres,« vurderer valgkoordinatoren og konkluderer:

»Valget i 2022 har vist, at Nakuru er på rette vej.«

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

Bakari Galana fra Nakuru

Politibetjent, har været med til at indsamle 400 knive

Simon Maingi fra Njoro

Psykolog, mistede sin mor i forbindelse med valget i 2007

Ben Ouko fra Nairobi

Leder en NGO i slumområdet Kibera, bekæmper vold med dialog

Mama Peace fra Naivasha

Oplevede selv volden i 2007 og går marcher for fred

Michael Ojwang fra Nakuru

Radiovært, laver programmer om at holde sammen

Joseph Omondi fra Nakuru

Direktør for DIGNITY’s partnerorganisation i Kenya, MIDRIFT HURINET
© 2024 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur