Fra modstandere til allierede:

De vil sammen bryde
voldsspiralen i Kenya

Fra modstandere til allierede: Sammen vil de bryde voldsspiralen i Kenya

I over 50 år har vold og konflikt
præget Kenyas valg.

KENYA

I over 50 år har vold og konflikt præget Kenyas valg. Men i 2022 blev volden i regionen Nakuru markant reduceret ved at bringe tidligere modstandere sammen og give dem konkrete værktøjer til at fremme dialog. Nu skal initiativet udbredes til resten af Kenya i en tid, hvor protester skyder op.

I 2022 blev volden i regionen Nakuru markant reduceret ved at bringe tidligere modstandere sammen og give dem konkrete værktøjer til at fremme dialog.

Nu skal initiativet udbredes til resten af Kenya i en tid, hvor protester skyder op.

Tekst og foto: Marie Torp Christensen
Illustration og layout: Marie Friis

Konfettien daler i hotellets konferencerum, som er pyntet i grønne og blå farver. På scenen står et par håndfulde mennesker, der smiler stort til deltagerne.

Blandt dem, der smiler bredest, er Joseph Omondi.

Han er direktør for DIGNITY’s partnerorganisation i Kenya, MIDRIFT HURINET, som netop har udgivet en rapport, der er baseret på organisationens arbejde med at gøre valget i Kenya i 2022 til det fredeligste i landets historie.

Rapporten er udarbejdet af to anerkendte kenyanske forskere, er kulminationen på årtiers arbejde med at bryde kæden af vold i regionen Nakuru, hvor flere områder siden 1992 har været domineret af vold og uroligheder i forbindelse med valg. 

»Vi lykkedes med at starte en samtale allerede inden valgkampen om, hvordan et fredeligt valg kan se ud,« fortæller Joseph Omondi.

»Vores mål har været at skabe et samfund, der både har viden og praktiske værktøjer til at forebygge vold. Arbejdet er drevet af de hundredvis af uddannede samfundsledere.«

»Løbende skaber vi fællesskaber, hvor medlemmer  både har viden om og praktisk erfaring med de samme værktøjer. Og det er de hundredvis af ledere og aktører i lokalsamfundene, vi har uddannet til blandt andet at forebygge vold, som har hjulpet os med at nå vores mål«

Siden 2016 har MIDRIFT HURINET uddannet 570 lokale ledere. De er blandt andre repræsentanter fra politiet, uddannelsesministeriet, medierne, stærke stemmer i lokalområdet og politisk valgte.

Sammen har de gennem 10 moduler arbejdet med både dem selv og deres indflydelse på lokalområdet, samt lært, hvad der skaber konflikter, og hvordan man løser dem. Tilsammen har det givet dem et fælles sprog og en fælles forståelse, som de bruger til at gøre lokalområderne mere sikre og mindre voldelige.

Joseph Omondi er direktør for DIGNITY’s partnerorganisation i Kenya, MIDRIFT HURINET.

Et land splittet af historien

Det er svært at ignorere splittelse og vold, når man fortæller historien om Kenyas demokrati. Landet har mere end 42 forskellige etniske grupper, hvoraf de tre største er Kikuyu, Luhya og Kalenjin.

De etniske grupper bekæmper ofte hinanden på kryds og tværs, samarbejder og støtter og fremmer forskellige politiske kandidater.

I 2007 og 2008 nåede volden efter et valg sit hidtil højeste niveau med mere end 1.100 dræbte, 650.000 internt fordrevne og anklager mod seks personer, hvoraf to af dem var kandidater, om forbrydelser mod menneskeheden hos Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC).

Det var i kølvandet på valget i 2007, at Joseph Omondi med et ønske om at skabe forandring startede organisationen MIDRIFT HURINET, som skulle bekæmpe vold i Kenya.

»Jeg var motiveret af, at sikre retfærdighed for ofrene for vold. Hvis ikke ofrene får retfærdighed, gentager volden sig igen og igen. Volden bliver normaliseret,« fortæller han.

I juni 2024 udløste regeringens ønske om at skattestigninger demonstrationer over hele landet, hvilket gjorde det endnu tydeligere, at der stadig er et afgørende behov for dialog.

»De unge kræver, at politikerne udvider deres visioner. Det er vigtigt, at landet forenes på fredelig vis,« vurderer Joseph Omondi.

Det handler om at samle landet

Splittelsen er ikke ny i Kenya. Tværtimod har den præget landets historie i generationer, blandt andet på tværs af etniske grupper med tradition for at bekæmpe hinanden og forskellige politiske overbevisninger og kandidater.

Det er den splittelse, som MIDRIFT HURINET prøver at gøre op med i deres programarbejde, hvor deltagerne gennem voldsforebyggende uddannelse samles i hold og samarbejder på tværs af sektorer og tilhørsforhold.

Arbejdet har også til formål, at deltagerne lærer at forstå hinandens perspektiver, så de kan opbygge relationer, der påvirker resten af lokalsamfundene.

»I begyndelsen var det svært for nogle at deltagere at engagere sig i dialogerne, fordi de ikke havde tillid til hinanden og oplevede, at de var meget forskellige,« fortæller Joseph Omondi, der har erfaret, hvordan forløbets 10 moduler af hver 1,5 dags varighed over en periode på et halvt år, der er organiseret som udviklingsværksteder, har ændret både deltagerne og deres forhold til hinanden. 

»Det er fantastisk at se, hvordan de i dag samarbejder om at ændre deres lokalsamfund. De er levende beviser på, at samarbejde, sameksistens og fred er muligt.«

Udvider til resten af Kenya

I begyndelsen fokuserede MIDRIFT HURINET hovedsageligt på områderne Baringo Central, Baringo South, Tiaty East, Tiaty Vest, Njoro, Naivasha, Nakuru Town Vest og Nakuru Town Øst, fordi disse områder er arnesteder for vold.

I efteråret 2023 starterede MIDRIFT HURINET et nyt kapitel, da de afsluttede deres første hold i Kenyas hovedstad Nairobi, og det bliver langt fra det sidste.

Efter sommerens protester har den kenyanske regering indgået et samarbejde med MIDRIFT HURINET om at implementere deres voldsforebyggelsesstrategier i hele landet.

»Det er en vigtig milepæl – ikke bare for os i MIDRIFT HURINET, men for hele landet«, mener direktøren.

»Vi kan tydeligt se den forandring, som vores programmer om at forebygge vold gør for dem, der bor i områder, hvor vi arbejder.«

Det er ikke kun Joseph Omondi, der kan se forskellen. Patrick Mutahi, den ene af de to forskere, som har været tilknyttet for at dokumentere effekten af MIDRIFT HURINETs arbejde, vurderer, at tilgangen har været afgørende.

»De har samlet aktører fra både civilsamfundet, staten og medierne, det er en ny metode og anderledes måde at arbejde med udfordringerne på. Den brede kreds af deltagerne er helt afgørende for den store indflydelse, som programmerne har.«

»Det er min vurdering, at der er mulighed for at programmet kan udvides til andre dele af Kenya og gøre en forskel langt ud over Nakurus grænser,« afslutter Patrick Mutahi.

Mens den sidste konfetti bliver fejet sammen efter eventen, fortsætter arbejdet med at skabe et mere sikkert Kenya.

Målet er klart: At mindske volden og fremme roen – både i forbindelse med valg og i dagligdagen.

Forskning. På udgivelsesdagen for rapporten ’Creating Peaceful, Fair and Non-violent Elections’, som er udarbejdet af to anerkendte kenyanske forskere. 

MØD DEM, SOM BEKÆMPER VOLD OG ER BROBYGGERE FOR FRED

Simon Maingi fra Njoro

Psykolog, mistede sin mor i forbindelse med valget i 2007

Ben Ouko fra Nairobi

Leder en NGO i slumområdet Kibera, bekæmper vold med dialog

Michael Ojwang fra Nakuru

Radiovært, laver programmer om at holde sammen

Mama Peace fra Naivasha

Oplevede selv volden i 2007 og går marcher for fred

Bakari Galana fra Nakuru

Politibetjent, har været med til at indsamle 400 knive

Silas Rotich fra Nakuru

Arbejder for de kenyanske valgmyndigheder, og ændrer valgene inde fra systemet

FAKTA:

SÅDAN ARBEJDER DIGNITY OG MIDRIFT HURINET

I Nakuru samarbejder DIGNITY med organisationen MIDRIFT HURINET om blandt andet at forebygge vold i lokalsamfundene, uddanne de lokale sundhedshjælpere i psykisk førstehjælp og PM+, og opbygge tillid mellem borgere og myndigheder for at fremme det lokale lederskab.

DIGNITY har samarbejdet med MIDRIFT HURINET i Kenya siden 2014. Arbejdet er støttet af Udenrigsministeriet. 

Læs mere om, hvordan vi sammen når 250 mennesker om måneden med psykologisk førstehjælp →

FAKTA:

FRA GUATEMALA TIL KENYA

Grundideen til de voldsforbyggende programmer, som MIDRIFT HURINET sammen med DIGNITY arbejder med i Kenya, er oprindeligt fra Guatemala, hvor DIGNITY sammen med Forskningscenteret for Voldsforebyggelse i Central Amerika  (CIPREVICA) udviklede metoderne til at forebygge vold.

DIGNITY arbejder aktivt for, at vores partnere på tværs af lande og sektorer lærer af hinanden og udvikler sig sammen. Derfor har der igennem årene været et stærkt samarbejde imellem MIDRIFT HURINET og CIPREVICA, ligesom  der blandt andet også er et samarbejde mellem MIDRIFT HURINET og organisationer i Sierra Leone og Liberia i Vestafrika.

© 2024 DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur