Lovgivningen i Uganda tillader torturoverlevere at retsforfølge deres bødler. Spørger man organisationen ACTV, der dagligt behandler torturoverlevere, er der trods fremskridt stadig lang vej endnu for at forbedre forholdene for torturoverlevere.
Siden 1993 har ACTV – African Centre For Treatment and Rehabilitation of Torture Victims – arbejdet mod tortur i Uganda og hjulpet tusindvis af torturoverlevere med at rejse sig igen.
Men for ACTV er det ikke altid lige let at være en organisation, der kæmper mod tortur.
»Vi får ofte spørgsmålet: hvordan arbejder man med tortursager i et land som Uganda? Og jeg ved ikke, om der er ét rigtigt svar. Men vores strategi bygger på evidens og dialog. Det betyder, at vi altid har fakta på plads, når vi forsøger at indgå i dialog med politikere og andre statslige aktører«, siger Alex Kigoye, der har været programmedarbejder hos ACTV siden 2012.
I 2021 var Alex Kigoye og kollegerne i ACTV med til at dokumentere tortur i forbindelse med valget, hvor Yoweri Kaguta Museveni – der har siddet på magten siden 1986 – blev genvalgt.
Og tendensen var tydelig:
»Vi registrerede mindst 69 tilfælde af tortur eller anden umenneskelig behandling mellem december 2020 og marts 2021. Der var en klar sammenhæng omkring brugen af tortur, der steg i takt med valgperioden«, siger Alex Kigoye.
Det var ikke kun antallet af tortursager, der steg under valgkampen. Det gjalt også vilkårlige og ulovlige tilbageholdelser, politibrutalitet, kidnapninger og intimidering af politiske protester.
For Alex Kigoye og ACTV var deres bevægelighed i området begrænset. Det var svært at dokumentere tilfælde af tortur og mishandling. Blandt andet fordi torturoverlevere frygtede, at de vil blive arresteret og gentortureret, hvis de delte deres historier, og derudover var politiet konstant efter folk på gaden på grund af COVID-19-pandemiens restriktioner i landet.
»Vi vidste, at det var vigtigt at dokumentere sagerne. Det er vigtigt at vise politikerne og andre statslige aktører, hvad det har af konsekvenser for samfundet, familierne og individet at blive udsat for tortur og anden mishandling«, siger Alex Kigoye.
Vold mod torturoverlevere
Alex Kigoye beretter over en Skype-forbindelse om ACTV’s grundlæggende bekymring for at blive lukket ned af regeringen. Det seneste stykke tid er flere og flere menneskerettighedsorganisationer lukket ned.
»Vi kan aldrig vide os sikre, når vi arbejder mod tortur. Vi er mest af alt bekymret for ikke at kunne give den hjælp, som torturoverlevere har brug for. Og det er klart, at regeringen ikke altid ser os som deres bedste venner, når vi dokumenterer tortur«, siger Alex Kigoye.
For at illustrere virkeligheden i kampen mod tortur i Uganda fortæller Alex Kigoye en historie om en mand, der blev udsat for tortur i en politicelle.
»Manden søgte hjælp hos os. Han ville gerne rejse en sag mod sine torturbødler. Men på vej ud af retssalen blev han tæsket og chikaneret af politiet, der havde tortureret ham. Den slags episoder skaber en kæmpe frygt hos vores patienter«, siger Alex Kigoye.
Det sker, at patienter hos ACTV bliver udsat for chikane, når de begynder til behandling for deres traumer efter tortur og vold, fortæller Alex Kigoye og forklarer, at ACTV hvert år rehabiliterer omkring 1000 patienter. Tredive procent af dem er flygtninge fra omkringliggende lande.
»Vi mangler bedre beskyttelse af torturoverlevere«, siger Alex Kigoye.
Et meningsfyldt arbejde
På trods af ACTV’s udfordringer i Uganda er viljen og modet stadig i høj grad til stede hos Alex Kigoye og de 46 andre medarbejdere hos ACTV, der dagligt yder en holistisk rehabiliteringsbehandling, som omfatter lægebehandling, mentale sundhedsydelser, social støtte og juridisk bistand. Der er et hold bestående af læger, advokater, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer, socialrådgivere, der arbejder for at sikre genopretning af torturoverlevere.
»Hver dag kæmper vi for at gøre livet lettere for torturoverlevere. Det er en gruppe af mennesker, der er skrøbelige og uden håb. Vi forsøger at genstarte livet for dem ved at skabe en masse håb«, siger Alex Kigoye, og han fortsætter:
»Det er også det, som driver os. Så overlevere kan begynde at drømme igen efter en mørk oplevelse med tortur«.
DIGNITY og ACTV har haft et samarbejde siden 2018, hvor DIGNITY blandt andet har støttet ACTV’s indsats med at give psykologhjælp til torturoverlevere i udkantssområder i Uganda samt styrket ACTV’s faglighed indenfor dokumentation af tortur.