Forebyggelse af vold og tortur

Både i Danmark og internationalt arbejder DIGNITY med forebyggelse af tortur.

Information om forebyggelse af tortur

I Danmark

Vores arbejde i Danmark foregår blandt andet inden for rammerne af den Nationale Forebyggende Mekanisme (NPM) under Tillægsprotokollen til FN’s Torturkonvention (OPCAT). Sammen med Folketingets Ombudsmand og Institut for Menneskerettigheder monitorerer vi forholdene i danske fængsler og andre lukkede institutioner og er med til at sikre, at Danmark overholder sine menneskeretlige forpligtelser.

Internationalt arbejde

I lande, hvor menneskerettighedssituationen er meget problematisk, f.eks. Egypten og Belarus, arbejder vi tæt sammen med civilsamfundsorganisationer for at bekæmpe undertrykkelsen af landets civilsamfund, yde juridisk bistand til indsatte i fængsler og dokumentere alvorlige menneskerettighedsforbrydelser, herunder tortur.

I en række lande arbejder vi sammen med partnere for at øge respekten for FN’s Torturkonvention og andre internationale konventioner og normer, der skal forhindre krænkelser af menneskerettighederne. Vi bistår vores partnerorganisationer og offentlige myndigheder i forskellige lande i arbejdet for reformer på retsområdet og for at forbedre forholdene for mennesker, der er frihedsberøvet.

Fra vores landekontorer i Jordan og Tunesien arbejder vi tæt sammen med organisationer og myndigheder og andre lande i Mellemøsten og Nordafrika for at fremme vores mål.

Vi bekæmper vold i fattige byområder, der er præget af ulighed, korruption og undertrykkelse. Sammen med partnerorganisationer udvikler vi viden om, hvordan tortur og organiseret vold kan reduceres i den type byområder, og hvordan man skaber tryggere og sikrere levevilkår

Internationale programmer

Vi samarbejder med partnere verden over. Det sker blandt andet gennem målrettet kapacitetsudvikling af civilsamfundspartnere, vidensinstitutioner og myndigheder i udviklings- og transitionslande.

Sundhedsfaglig ekspertise i kampen mod tortur

Tortur og anden nedværdigende og umenneskelig behandling og straf har ofte alvorlige fysiske, psykiske og sociale konsekvenser. Læger og andet sundhedspersonale spiller en helt central rolle i forebyggelsen af tortur såvel som i rehabiliteringen af torturofre og i efterfølgende sikre, at bødlerne bliver stillet til ansvar.

DIGNITY’s eksperter bidrager til nationale og internationale udviklings- og forskningsaktiviteter, leverer sundhedsspecifikke input i forhold til forebyggelse af tortur, rehabilitering af torturofre og indsatsen for at søge retfærdighed og ansvarlighed for dem.

DIGNITY udvikler og formidler viden om tortur både dens sundhedsmæssige konsekvenser og sundhedsrelaterede forebyggelsesmekanismer. Det sker gennem forskningsprojekter, udgivelse af artikler og udvikling af manualer og faktaark. Målet er at formidle viden om tortur til DIGNITY’s partnerorganisationer samt andre organisationer, institutioner og eksperter, der arbejder inden for området, samt at bidrage til forskningen omkring torturen og dens konsekvenser.

Derudover arbejder DIGNITY’s sundhedseksperne med at opbygge partnerorganisationernes kapacitet gennem fortalervirksomhed, uddannelse og udvikling af træningsmateriale for eksempel om, hvordan man dokumenterer medicinske beviser på tortur, og hvordan man overvåger sundheden på steder, hvor indsætte tilbageholdes.

Dokumentationen af tortur og dens konsekvenser tjener flere formål. Den er afgørende i retssager om erstatning til ofre og retsforfølgelse af gerningsmænd. Dokumenterede tilfælde af tortur kan også bidrage til at illustrere omfanget eller typen af den tortur, der anvendes i et bestemt land eller område. Civilsamfundsorganisationer kan derefter bruge oplysningerne til effektivt at anmode statslige myndigheder og andre om at rette op på uretfærdigheder. Derudover kan dokumenteret tortur også have afgørende betydning for, om en asylansøger får asyl eller ej.

Det er typisk læger, psykologer og advokater, som dokumenterer torturen. Samarbejdet mellem faggrupperne er indskrevet i Istanbul-protokollen, som er en internationalt anerkendt protokol med retningslinjer for dokumentation af tortur. I overensstemmelse med Istanbul-protokollen arbejder DIGNITY’s sundhedseksperter sammen med DIGNITY’s juridiske eksperter om at udvikle manualer for, hvordan fagfolk kan identificere torturoverlevere og dokumentere torturen.

DIGNITY udvikler og gennemfører også træningssessioner for læger, psykologer, overvågningsmyndigheder og andre, der kan møde torturoverlevere i deres daglige arbejde. I sjældne tilfælde foretager afdelingens læger selv undersøgelser af torturoverlevere.

Nationalt:

DIGNITY træner Udlændingestyrelsen i den juridiske definition af tortur, virkningerne af tortur, ydre tegn på tortur og ting, man skal være opmærksom på, når man interviewer en torturoverlever.

Internationalt:

Træning af sundhedspersonale, herunder retsmedicinere, fængselslæger og psykologer i Marokko i identifikation af torturoverlevere, dokumentation af tortur samt etiske og juridiske forpligtelser i forbindelse med tortursager.

Uddannelse af psykologer i Ukraine i dokumentation af tortur og interviewteknikker, når de interviewer en torturoverlever.

Støtte til forbedring af procedurer i forbindelse med de første medicinske vurderinger i fængsler i Marokko samt procedurer i forbindelse med dokumentation af dødsfald i varetægt.

Aktiv involvering i udviklingen af den opdaterede Istanbul-protokol. Processen involverede nøglepersoner fra FN og en række repræsentanter for civilsamfundet fra hele verden.

Udvikling af en dokumentationsmanual og et træningsprogram for nordafrikanske ikke-ekspert-advokater og læger, som kan møde torturoverlevere i deres daglige praksis.

Regelmæssige kontrolbesøg i fængsler og andre steder, hvor mennesker tilbageholdes, er internationalt anerkendt som en effektiv måde at forebygge tortur og anden nedværdigende og  umenneskelig behandling på. Inspektionerne kan udføres af forskellige instandser, f.eks. i regi af den valgfri tillægsprotokol til FN’s torturkonventionen (OPCAT), som kræver, at alle underskrivere etablerer en uafhængig tilsynsmekanisme, kaldet Den Nationale Besøgsmekanisme (NPM).

Menneskerettighedsinstitutter og civilsamfundsorganisationer kan også gennemføre tilsynsbesøg. DIGNITY’s sundhedseksperter arbejder med at udvikle værktøjer og manualer, som kan bruges til at monitorere sundheden på steder, hvor mennesker tilbageholdes.

Vi fokuserer på de frihedsberøvedes sundhedstilstand, på sundhedsvæsenets struktur og funktion samt på faktorer i institutionen, som har indflydelse på de frihedsberøvedes sundhed. Det kan f.eks. være de materielle forhold, brugen af fysiske tvangsmidler, ernæring eller ventilation. Desuden fokuserer vi på de etiske dilemmaer, som sundhedspersonale i fængsler kan stå i.

Monitoreringsværktøjerne er udviklet på baggrund af internationale standarder som FN’s Mandela-regler og FN’s Bangkok-regler, som er internationalt anerkendte minimumsstandarder for, hvordan man skal behandle personer i fængsler.

Vi støtter udviklingen af lokale retningslinjer, og vi underviser sundhedspersonale og andre med tilsynskapacitet i, hvordan man udfører effektiv monitorering.

Nationalt:

I Danmark deltager vores læger i tilsynsbesøg i danske fængsler, fordi DIGNITY er medlem af den danske nationale forebyggende mekanisme (NPM) i henhold til mandatet i tillægsprotokollen til FNs torturkonvention, OPCAT.

NPM’en koordineres af Folketingets Ombudsmand med DIGNITY og Institut for Menneskerettigheder som medlemmer.

Vi besøger fængsler og arresthuse, psykiatriske afdelinger, socialpsykiatriske bosteder, asylcentre osv. Derudover deltager vi i møder med relevante myndigheder, herunder Kriminalforsorgen, hvor vi kan påpege mere generelle problemstillinger og rådgive om, hvordan sundheden i fængsler og arresthuse kan forbedres.

Internationalt:

Udviklingen af en manual om sundhedsovervågning på steder for frihedsberøvelse (“Health Monitoring Manual”), der har til formål at støtte myndigheder og personer, der udfører overvågning på steder for frihedsberøvelse, så de bedre kan håndtere de sundhedsmæssige aspekter af tilsynene.

Uddannelse af myndigheder og institutioner med et officielt mandat til at overvåge steder med frihedsberøvelse (nationale besøgsmekanismer og/eller nationale menneskerettighedsinstitutter) i sundhedsovervågning i Marokko og Tunesien. Dette omfattede fælles udarbejdelse af nationale retningslinjer for overvågning af sundhedsaspekter på steder for frihedsberøvelse.