40 års kamp for torturoverlevere og en verden fri for tortur
Læs historien om DIGNITY, der begynder med fire indignerede læger i København. De lagde sammen grundstenene til den danske indsats mod tortur, som spredte sig til af resten verden og i årene efter blev spydspidsen for den internationale kamp mod tortur.
Historien
Læs om pionerene, der gik forrest i kampen mod tortur
En lørdag eftermiddag i oktober 1982 satte fire læger sig sammen i en lejlighed i København og grundlagde Rehabiliteringscenter for Torturofre (RCT), som i dag hedder DIGNITY.
I årevis havde de fire som medlemmer af Amnestys Danske Lægegruppe været vidner til torturens konsekvenser, når de undersøgte torturoverlevere i blandt andet Grækenland. Men ét er at undersøge og diagnosticere. Noget andet er at rehabilitere. De fire læger var frustrerede over, at der ikke fandtes et center, der målrettet kunne hjælpe torturoverlevere til et bedre liv. Og så startede de det selv.
TORTUROVERLEVEREN
For 35 år siden flygtede Hüseyin til Danmark. Her fik han hjælp af psykiateren Jørgen.
Vi har nu sat de to mænd sammen. For Hüseyin har noget, han gerne vil sige.
OVERLEVERNE
Mød torturoverleverne, der rejste sig igen
Tusindvis af torturoverlevere og andre flygtninge med traumer fra krig, flugt og tortur har de sidste 40 år været i behandling på DIGNITY’s klinik i København.
Gennem årtierne har vi modtaget patienter fra alverdens diktaturer og krige. Nogle har været menneskeretsforkæmpere under brutale regimer, mens andre har opholdt sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.
Når vi behandler torturoverlevere, forbedrer vi ikke kun deres sundhed. Vi øger også deres muligheder for at skabe et bedre liv for sig selv og deres familier.
40 år
Læs om arbejdet mod tortur i dag
Selv om vi er kommet langt med at hjælpe torturoverlevere og deres familier, er torturen fortsat udbredt på verdensplan. Vi går derfor hver dag på arbejde for at skabe en verden fri for tortur.
Mens DIGNITY hver dag behandler traumeramte flygtninge, samarbejder vi også med partnere i over 20 lande for at bekæmpe tortur og hjælpe ofrene.
Gennem den nyeste forskning træner og støtter vi partnerorganisationer i en række lande i at føre tilsyn med fængslerne, udvikle nye og effektive metoder i kampen mod tortur og hjælpe ofre for tortur.
DIGNITY fra 1982 til i dag
Rehabiliteringscenter for Torturofre 'RCT' (senere DIGNITY) bliver grundlagt af en gruppe danske læger.
Fra RCT udspringer International Rehabiliation Council for Torture Victims (IRCT), der bliver en international paraplyorganisation for rehabiliteringscentre.
RCT og stifteren Inge Genefke modtager Right Livelihood Award (»den alternative nobelpris«).
Istanbul-Protokollen, som udgør et sæt internationale retningslinjer for dokumentation af tortur og torturens konsekvenser, opnår status af officielt FN-dokument. Protokollen er blevet til på baggrund af et internationalt samarbejde, der blandt andet omfattede IRCT.
RCT bliver for første gang en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).
RCT udvikler familiebehandlingen for traumeramte, der i dag er standard på rehabiliteringsklinikker i Danmark.
RCT bliver en del af Den Nationale Forebyggende Mekanisme (NPM) under OPCAT. NPM monitorerer fængsler og andre institutioner for frihedsberøvede i Danmark under ledelse af Folketingets Ombudsmand.
- RCT skifter navn til DIGNITY.
- DIGNITY åbner landekontor i Tunesien.
- Året efter stiftes landets første rehabiliteringscenter for torturoverlevere (Nebras) med støtte fra DIGNITY.
DIGNITY opretter landekontor i Jordan.
Den Danske Traumedatabase for Flygtninge etableres.
DIGNITY står i spidsen for International Accountability Platform for Belarus (IAPB), som indsamler beviser for grove krænkelser af menneskerettighederne i Belarus.
DIGNITY fylder 40 år!