Rasha Hammad har altid drømt om at være fysioterapeut og hjælpe folk med at overvinde deres smerter. Hendes syn på fysiske smerter ændrede sig, da hun begyndte at behandle traumatiserede flygtninge.
27-årige Rasha Hammad var engang overbevist om, at man kunne kurere alle fysiske smerter og skavanker gennem fysioterapien.
Det syn ændrede sig, da hun begyndte at arbejde med traumatiserede torturoverlevere hos Instituttet for Familiesundhed, der er DIGNITY’s partner i Jordan.
»Da jeg begyndte arbejdet her, var jeg en smule naiv og troede, at jeg kunne hjælpe alle traumeramte og torturoverlevere med at få det fysisk godt igen. Men mit arbejde har lært mig, at de psykiske mén fra krig, flugt og tortur med tiden bliver til fysiske smerter«, fortæller Rasha Hammad.
Til daglig er hun teamleder hos The Institute for Family Health, hvor hun står for gruppebehandling af traumatiserede kvinder med fysiske og psykiske smerter. Hun hjælper traumeramte kvinder med at håndtere smerte og stress i hverdagen..
»Da jeg begyndte på mit job, gik jeg ofte hjem og var en smule ked af det. Jeg troede, at jeg kunne fjerne deres fysiske smerter ved hjælp af behandling. Det skuffede mig, hvis en person med gangbesvær grundet tortur ikke fik det bedre«.
Igennem arbejdet fik Rasha Hammad skabt et netværk med andre fysioterapeuter, hvor de kunne dele deres viden omkring arbejdet med traumatiserede patienter. Og det hjalp hende med de frustrationer, som hun til daglig kæmpede med.
»Det vigtigste, som man altid skal huske på, når man arbejder med traumatiserede patienter med fysiske smerte, er, at man skal fokusere på, hvad personen har, og ikke hvad personen har mistet«.
Familiecenteret Nour Al Hussein Foundation – Institute for Family Health (IFH) har været DIGNITYs samarbejdspartner siden 2008. IFH arbejder i 12 forskellige byer, herunder i en af verdens største flygtningelejre for syriske flygtninge, Zaatari-lejren, der huser cirka 80.000 mennesker.
Det var i 2017, at Rasha Hammad faldt over en jobannonce i en jordansk avis, hvor hun blev opmærksom på jobbet som fysioterapeut for traumatiserede flygtninge og torturofre. Hun søgte jobbet med det samme, og det har hun ikke fortrudt siden:
»Som fysioterapeut er du med helt fra start til slut i behandlingen. Og når jeg kan se en udvikling, og at mine patienter nu er i stand til at håndtere stress og smerter med øvelser, så har rejsen været det hele værd«, fortæller Rasha Hammad.
Den syriske patient
Et behandlingsforløb foregår over 10 gruppesessioner, hvor kvinder, der har været igennem krig, flugt eller tortur, får hjælp til at håndtere deres traumer både psykisk og fysisk. Siden midten af 2020 har cirka 250 kvinder fået hjælp til at rejse sig igen.
Det er veldokumenteret, at syriske flygtninge er traumatiseret fra borgerkrig og flugt. Et forskningsprojekt, der omhandler 8000 syrere fordelt på 10 lande i Mellemøsten, Afrika og Europa, viser, at 43 procent lider af ptsd. 40 procent er ramt af depression, og 26 procent lider af angst.
Især én syrisk patient har gjort stort indtryk på Rasha Hammad under behandlingsforløbet.
»Jeg havde en patient, der havde konstante rygsmerter, søvnproblemer og muskelproblemer. Hendes læge blev ved med at sige, at hun ikke fejlede noget. Han anbefalede hende at tage smertestillende piller«.
Rasha Hammad oplever ofte, at kvinderne i hendes i behandlingsforløb er blevet fejlmedicineret eller vejledt på en uhensigtsmæssig måde af deres læge, når de skal have lindret deres smerter.
Den syriske patient var flygtet fra borgerkrigen og havde mistet sin bror. Smerterne havde grebet fat om kvindens krop i sådan en grad, at hun konstant havde havde ondt, og der var ikke ro i hovedet, når hun forsøgte at indhente den tabte søvn.
Heldigvis skete der en positiv udvikling med kvinden.
»Da vi afsluttede behandlingsforløbet, var hun ikke længere deprimeret. Hun kunne forstå sin krops reaktioner igennem kropsbevidshedsundervisning. Hun forstod, hvorfor hun nu havde haft smerter. Men vigtigst af alt gik hun herfra med en masse redskaber, der hjælper hende med at slappe af og øvelser, til når hun har ondt i kroppen. Det er en succeshistorie for mig«.
Rasha Hammad bliver altid endnu mere motiveret af at hjælpe traumatiserede flygtninge, når hun ser, hvilken positiv effekt det har på det daglige liv, hvor de nu kan smile igen. Og den taknemmelighed, som hun bliver mødt med fra kvinderne, er den største motivation.
»Et af de mest rørende komplimenter, som jeg har fået, var fra en syrisk kvinde. Hun sagde, at jeg var en god fysioterapeut, fordi jeg forstod, hvorfor hun havde ondt«.
Fakta om samarbejdet
DIGNITY har i mere end 10 år samarbejdet med den jordanske NGO King Hussein – Institute for Family Health (IFH) om at tilbyde fysioterapeutisk behandling til de syriske flygtninge bosat i Jordan.
Mange flygtninge oplever kroniske smerter og svær stress som følge af deres krigsoplevelser og nuværende flygtningestatus. Derfor har DIGNITY i tæt samarbejde med IFH udviklet en behandlingsmanual: DIGNITY Physiotherapy Pain School (Pain School).
Behandlingen foregår i grupper og berører emner som smerte, stress, søvn og dagligdags aktiviteter. Behandlingen følger de internationale retningslinjer for behandling af kroniske smerter og stress og er en meget aktiv behandling, med edukation, gruppediskussioner, aktive fysiske øvelser teknikker, samt et fokus på at ændre vaner, som kan støtte den enkelte i hverdagen.
Fra i år er undervisningen i Pain School overtaget af jordanske fysioterapeuter. For fremtiden foregår den på arabisk med undervisere, der både behersker metoden og kender den kulturelle kontekst i Mellemøsten.
DIGNITY har netop indgået et samarbejde med Jordan University og Aalborg Universitet for videnskabeligt at evaluere Pain School som behandlingsmetode i en jordansk kontekst.