Search

Historisk retssag sender stærkt signal til menneskeretsorganisationer i Belarus

Natasha Bracq, iført en grå striktrøje foran en grøn busk svarer på spørgsmål om historisk retssag
Natacha Bracq, juridisk rådgiver, DIGNITY
Torsdag d. 28. september afsluttes retsagen mod det første tidligere medlem af Lukashenhos regime i Belarus. Vi har spurgt DIGNITY’s juridiske rådgiver, Natacha Bracq om retssagens betydning, og hvordan man fører sager internationale staffesager i andre lande.

1. Hvad handler retssagen mod Yuri Harauski i Schweiz om, og hvorfor betragtes den som skelsættende?

Yuri Harauski, der har været medlem af Belarus særlige sikkerhedsstyrker, er den første person fra Lukashenkos regime, som bliver stillet for retten. Han er anklaget for at have være involveret i forsvindingen af to politiske modstandere af den Belarusiske præsident og en forretningsmand i 1999.

Det er pårørende til to af ofrene, der har taget initiativ til retssagen, som er støttet af Den Internationale Føderation for Menneskerettigheder, TRIAL International og den belarusiske menneskerettighedsorganisation Viasna ved, at de også har lagt sag an.

Retsagen markerer ikke kun et vigtigt skridt mod retfærdighed for de forbrydelser, der blev begået af Lukasjenkos regime i Belarus. Den er også en vigtig milepæl internationalt, fordi det er den første retsag om tvangsforsvindelser, der bliver prøvet på grundlag af universel jurisdiktion af en national domstol.

2. Hvad betyder det juridiske princip om universel jurisdiktion, og hvordan giver det udenlandske domstole mulighed for at retsforfølge alvorlige forbrydelser, der har fundet sted i andre lande?

Princippet om universel jurisdiktion gør det muligt for nationale domstole at retsforfølge personer for alvorlige forbrydelser som for eksempel krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden, tvangsforsvindelser, folkedrab og tortur, selv om forbrydelserne er blevet begået i et andet land, og hverken gerningsmanden eller offeret er statsborger i det land, der rejser tiltalen.

Princippet er baseret på ideen om, at nogle forbrydelser er så alvorlige og universelt fordømte, at de vedrører hele menneskeheden. Derfor har alle lande ret og pligt til at retsforfølge gerningsmændene uanset, hvor forbrydelserne finder sted. Blandt andre har Frankrig, Tyskland, Holland og Sverige allerede retsforfulgt forbrydelser baseret på princippet om universiel jurisdiktion.

3. Hvad betyder det for bevismaterialet, at menneskerettighedskrænkelserne blev begået for mere end 20 år siden?

Bevismaterialet er en af de mest udfordrende dele, når det kommer til sager om universel jurisdiktion. Udover at staten, hvor forbrydelserne har fundet sted, ikke ønsker at samarbejde om at fælde en dom, og der er begrænset adgang til statens territorium, kan det lange tidsrum mellem forbrydelsen og retssagen også spænde ben for bevisførelsen.

I den aktuelle sag om tvangsforsvindinger i Belarus accepterede den anklagede, Yuri Harauski, at samarbejde med de schweiziske myndigheder og har tilstået forbrydelserne. Det har han blandt andet gjort i et interview med mediet Deutsche Welle i 2019.

4. Hvad tror du, at denne retssag vil betyde for menneskerettighedsforkæmperne i Belarus?

Retsagen sender et stærkt signal til menneskerettighedsorganisationerne i Belarus, som har været meget påvirket af Lukasjenkos undertrykkelse af civilsamfundsorganisationer – og særligt siden præsidentvalget i 2020.

Den viser menneskerettighedsforkæmperne, at deres indsats for ansvarlighed og retfærdighed for de overlevende ikke er forgæves.

5. Hvad betyder den aktuelle retssag for DIGNITY’s arbejde med at indsamle, verificere og bevare beviser for forbrydelser begået i Belarus under international lov?

I Belarus står DIGNITY i spidsen for International Accountability Platform for Belaris (IAPB ), hvis formål er at fremme ansvarlighed og retfærdighed for ofre og overlevende i landet.

DIGNITY indsamler og bevarer beviser for grove menneskerettighedskrænkelser, herunder tusindvis af vidneudsagn om forbryderlser som blev begået op til præsidentvalget i 2020 og derefter.

Retssagen mod Yuri Harauski hjælper med at kaste lys over det belarussiske regimes forbrydelser og dets undertrykkelsespolitik over for politiske modstandere, som går helt tilbage til 90’erne.

Som tidligere medlem af Belarus særlige sikkerhedsstyrke kan Yuri Harauski også i forbindelse med andre retssager give værdifulde oplysninger om Lukasjenkos involvering i andre forbrydelser.