Denne viden har potentialet til at revolutionere behandlingen af flygtninge med traumer

Ny viden fra omfattende database over traumeramte flygtninge i Danmark kan være med til at forbedre behandlingsmetoder af flygtninge verden over, som kæmper med traumer efter krig, flugt og tortur.

»Vi har aldrig præcist har kunnet sig, hvor marginaliserede traumatiserede flygtninge i virkeligheden er. Men det kan vi nu, efter vi har etableret  vores DTD-database (The Danish Trauma Database for Refugees), hvor en række klinikker, der behandler traumatiserede flygtninge i Danmark, kan registrere data om deres patienter. Disse data kan vi også sammenkøre med de befolkningsregistre, der findes i Danmark, og på den måde få et meget mere præcist billede af, hvordan vores patienter har det i samfundet. Det er ny viden, og derfor interessant for mange andre rundt om i verden« siger Linda Nordin, der er forskningsleder hos DIGNITY.

I mere end tre år har DIGNITY sammen med fem andre klinikker i Danmark indsamlet kliniske data på traumatiserede flygtninge. Hvert år modtager klinikkerne information fra cirka 1200 klienter, som de sammenkører med de generelle befolkningsregistre. Det gør det muligt at sammenligne traumatiserede flygtninge med hele den danske befolkning samt flygtninge, der ikke er i behandling for traumer.

Ifølge Linda Nordin er det allerede tydeligt, hvordan børn af traumeramte flygtninge og deres familier er udsatte på en række parametre:

»De lever f.eks. ofte i relativ fattigdom og med forældre, der lider af alvorlig psykisk sygdom eller stofmisbrug, sammenlignet med den generelle befolkning og flygtninge uden traumer. Vi ved, at disse faktorer betyder, at børn klarer sig dårligere som voksne i forhold til uddannelse og arbejde«.

Hvad har overrasket dig mest ved de foreløbige data?

»Vi har tidligere vidst, at de fysiske smerter hos traumeramte flygtninge spiller en stor rolle. Men det er bemærkelsesværdigt at se, hvordan de fysiske smerter hænger sammen med de psykiske traumer og oplevelser. Der er noget i interaktionen mellem smerter og PTSD, som gør, at begge dele bliver mere vanskelige at behandle, og det skal vi blive klogere på. Datasættet viser også, at der er forskel på traumeramte flygtninge, at de ikke er en homogen gruppe, hvorfor vi ikke  kan tilbyde samme tilgang og behandling til alle «.

Hvad kommer viden fra databasen til at ændre for traumeramte flygtninge?

»Vores nye data gør det muligt for os at forudsige, hvilken behandlingsmetode, der giver de bedste resultater for klienterne. Det betyder helt konkret, at vi i fremtiden vil kunne skræddersy behandlingstilbud til vores patienter, der gavner dem og samfundet i langt højere grad end i dag «. 

Jeres arbejde med databasen har skabt opmærksomhed i det internationale forskermiljø. Hvordan kommer det til udtryk?

»Vi har været pionerer i opbygningen af denne type database, og det har vakt interesse globalt. Vi er faktisk de første, der har skabt en så omfattende og specialiseret database, hvilket har ført til, at flere internationale forskere har henvendt sig for at lære mere om vores tilgang. Der er en nysgerrighed om, hvordan vi har opbygget databasen.

Derudover er der også en bred interesse for de fremtidige fund, som databasen kan generere. Vi forventer, at vores arbejde vil kunne bidrage væsentligt til forståelsen af traumer, deres langsigtede konsekvenser og forbedringen af vores behandlingsmetoder.«.

Her til sidst: Hvad motiverer dig som forsker i arbejdet med databasen?

»Det, der motiverer mig som forsker, er, at jeg kan gøre en direkte forskel for målgruppen. Jeg ser ikke så ofte patienter længere, men jeg glemmer aldrig de historier, som jeg har mødt i DIGNITY’s klinik. Jeg husker eksempelvis en familie, hvor manden blev udsat for tortur. Han havde haft sin egen butik i hjemlandet, men efter flugten til Danmark havde alting ændret sig.. Han sad på sit eget værelse og havde dagligt mareridt og flashback. Ikke engang fjernsyn kunne han tåle at se på grund af frygten for at se noget, der ville retraumatisere ham. Heldigvis fik han behandling, og det gjorde, at han kunne være sammen med sin familie og blandt andet kunne dyrkeen af sine hobbyer igen – nemlig at fiske. Det er min motivation. At få ny viden om traumatiserede flygtninge, så vi kan hjælpe så mange som muligt til at genvinde noget af det tabte«.

 

Seneste nyheder