Search

Danmark bør fordømme Israels tortur mod frihedsberøvede palæstinensere

»Velkommen til helvede« Sådan lyder overskriften på den israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselems nye rapport om omfattende tortur og anden umenneskelige behandling, som frihedsberøvede palæstinensere er blevet udsat for siden det Hamas-ledede angreb i Israel 7. oktober 2023.

Kronikken er bragt i Berlingske den 10.09.2024

»Velkommen til helvede« Sådan lyder overskriften på den israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselems nye rapport om omfattende tortur og anden umenneskelige behandling, som frihedsberøvede palæstinensere er blevet udsat for siden det Hamas-ledede angreb i Israel 7. oktober 2023.

Overskriften er ingen overdrivelse. Gennem vidnesbyrd fra 55 palæstinensere fra Gaza og Vestbredden, som har været frihedsberøvet, og for de fleste uden at være tiltalt for en forbrydelse, bliver læseren taget med på en hårrejsende tur ind i israelske fængsler og andre detentioner, hvor palæstinensere frihedsberøves.

Palæstinensiske indsatte bliver udsat for brutale overgreb på alle stadier undervejs fra de bliver tilbageholdt og frihedsberøvet. De er indespærret i overfyldte og nedslidte celler uden dagslys i op til 24 timer i døgnet. 

De bliver udsat for fysiske overgreb af fængselspersonalet, herunder gennembankning med metalstave, pistolkolber og strømpistoler samt angreb med hunde. 

De løsladte beretter også om trusler, udsultning, seksuelle overgreb, ydmygelser og nedværdigende behandling. Overgrebene har i mange tilfælde ført til alvorlige skader, brækkede knogler og, i ekstreme tilfælde, død.

B’Tselem beskriver torturen som en »systemisk, institutionel politik«.

Rapporten er desværre ikke overraskende for vores organisationer, som dokumenterer og bekæmper tortur. Allerede i december 2023 og igen i februar 2024 advarede vi og andre lokale menneskerettighedsorganisationer mod den systematiske misbrug af frihedsberøvede palæstinensere i israelske detentionscentre. 

Det bliver nu bekræftet i rapporten fra B’Tselem og de oplysninger, som vi har indsamlet i de seneste ti måneder – og i mange år før det – om Israels brug af tortur mod palæstinensiske indsatte.

Siden begyndelsen af den ødelæggende krig i Gaza er rapporter om tortur mod palæstinensere kun eskaleret. Mindst 60 palæstinensere er ifølge B’Tselem døde i israelsk varetægt. Historier fra den berygtede militære detention Sde Teimann er gået verden rundt. 

Sde Teiman og andre detentionscentre, der kontrolleres af den israelske hær og sikkerhedsstyrker, er uden for kontrol af det israelske fængselsvæsen, og i flere måneder er indsatte blevet nægtet adgang til en advokat og besøg fra Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC). 

Senest har anklager om israelske soldaters seksuelle overgreb mod en frihedsberøvet palæstinenser vakt global opmærksomhed og kritik, mens nogle israelske ekstremister samt højreorienterede politikere, herunder medlemmer af parlamentet, har argumenteret for, at de mistænkte ikke bør straffes

Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) bekræfter billedet. Deres interview med over 50 palæstinensere viser brug af fysisk og psykisk tortur og umenneskelig behandling, herunder seksuel vold, der begynder ved anholdelsen og fortsætter under fangetransporter og intensiveres under afhøring.

Den rapporterede fysiske vold omfatter knytnæveslag, spark, brug af indsprøjtning af sløvende medicin, elektriske stød og såkaldte ’stresstillinger’, hvor frihedsberøvede bliver tvunget til at knæle i timer eller dage, eller hvor de bliver ophængt i kæder eller bundet til en stol. 

PCHR og PCATI har også indsamlet vidnesbyrd, der dokumenterer brug af seksualiseret vold, herunder slag på kønsorganerne og trusler om voldtægt af den tilbageholdte eller deres familiemedlemmer. 

Den psykiske vold omfatter ydmygende behandling, diskrimination, søvnberøvelse og trusler med hunde. Der er også beretninger om, at de tvinges til at overvære, at medindsatte udsættes for vold. 

Et af de tidlige vidnesbyrd blev givet af en af PCHR’s medarbejdere, Ayman Lubbad, som blev anholdt i sit hjem i det nordlige Gaza og løsladt efter at være blevet tortureret i flere uger.

Straffriheden for at begå tortur har forværret forholdene i detentioner og fængsler og tilladt, at flere forbrydelser kan fortsætte ustraffet. Public Committee against Torture in Israel (PCATIrapporterede i 2023, at ud af 1.450 klager om tortur fra israelske sikkerhedsagenter mod palæstinensere, indgivet siden 2001, blev kun tre sager efterforsket af myndighederne – og ingen af dem førte til formelle anklager. Denne statsgodkendte nedbrydning af retsstaten kræver international opmærksomhed og handling, også fra dansk og europæisk side.

Hvad foreslår vi?

For det første bør den danske regering og EU fordømme Israels tortur mod palæstinensere i israelske militærlejre og fængsler. Denne folkeretsstridige praksis bør bringes til ophør øjeblikkeligt, og israelske ledere, der accepterer disse handlinger, skal fordømmes.

For det andet bør Danmark og EU støtte uafhængig, hurtig og effektiv efterforskning af alle klager og mistanker om tortur og anden umenneskelige behandling i Sde Teiman og andre israelske militærlejre og fængsler, herunder undersøgelsen af Den Internationale Straffedomstol (ICC). De ansvarlige skal stilles for en dommer, enten nationalt eller internationalt.

For det tredje bør Danmark og EU fortsætte og udbygge støtten til palæstinensiske og israelske menneskerettighedsorganisationer, som dokumenterer tortur og står klar til at gribe og behandle mange af de løsladte traumatiserede palæstinensere.

For det fjerde bør Danmark og EU presse den israelske regering til igen at give Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) uhindret adgang til steder, hvor palæstinensere holdes frihedsberøvet. 

ICRC bør selvsagt ligeledes gives adgang til de israelske gidsler i Gaza. Israel bør også hurtigst muligt tiltræde den såkaldte tillægsprotokol til FNs Torturkonvention, der indebærer uafhængige nationale og internationale instanser at gennemføre monitoreringsbesøg på steder, hvor Israel frihedsberøver palæstinensere med henblik på at forebygge tortur.

Endelig for det femte skal Israel give FNs Særlige Rapportør og FNs uafhængige internationale undersøgelseskommission for de besatte palæstinensiske områder adgang til alle detentioner og fængsler.

Intet kan retfærdiggøre tortur – heller ikke krig eller nødretstilstand og ikke engang, når din fjende også gør brug af tortur. Forbuddet mod tortur er universelt og absolut. Det er der god grund til. Tortur er designet til at ødelægge mennesker, knække deres personlighed og nedbryde deres menneskelighed. Og tortur skaber kun mere had, vold og radikalisering.

Debatindlæget er skrevet af Raji Sourani, direktør Palestinian Center for Human rights (PCHR), Tal Steiner, direktør, Public Committee against Torture in Israel (PCATI) og Rasmus Grue Christensen, direktør, DIGNITY