Search

Konference: Danmark bør styrke traumeramte flygtninges ret til et værdigt liv

Alt for mange traumeramte flygtninge får ikke den rette hjælp i tide. Danmark skal være bedre til at gribe målgruppen gennem opsporing, lød budskabet til konference om flygtninge og værdighed.
Publikum der sidder på rækker foran en scene hvor der foregår en paneldebat
Konference af DIGNITY, støttet af TRYG fonden: Et værdigt liv som traumeramt flygtningefamilie i Danmark

Hver tredje flygtning i Danmark har traumer efter krig, flugt og tortur. Traumer, som påvirker hele familien, og hvor flere børn af traumeramte oplever, at traumerne også nedarves til dem og forstyrrer hverdagen.

Det er konsekvenser, som både forfatter og datter af en chilensk torturoverlever, Sidsel Ana Welden, og psykolog, Mozhdeh Ghasemiyani, kender fra deres eget liv og delte med de godt 200 deltagere til DIGNITY’s konference om, hvordan Danmark kan skabe et mere værdigt liv for traumeramte flygtninge.

»Når vi var sammen som familie var det traumerne, der talte. Jeg ville ønske, at jeg havde et sted, hvor jeg kunne være barn og dele mine interesser, i stedet skulle jeg være forældre for mine forældre,« åbnede psykolog Mozhdeh Ghasemiyani konferencen med at fortælle.

Flere skal i behandling

Den gode nyhed er, at det er muligt at behandle flygtninges traumer og skabe en hverdag, hvor de ikke tvinges tilbage til lyde af krig og ødelæggelse. 

Desværre går der dog i gennemsnit mellem 12-15 år, før flygtninge, der kommer til Danmark, får behandling for deres traumer.

Flere af dagens oplægsholdere havde fokus på, hvor afgørende det er, at kommunerne og sundhedssystemet bliver bedre til at opspore og henvise til specialiseret traumebehandling.

Rasmus Grue Christensen, der er direktør for DIGNITY, brugte blandt andet sin taletid på at fortælle om en torturoverlever fra Syrien, som han havde talt med i DIGNITY’s behandlingsklinik:

»Behandling kan hjælpe traumeramte flygtninge – og bedre behandling kan hjælpe endnu mere – men der er samtidig brug for styrkede politiske rammevilkår, hvis rehabiliteringen og helingen af traumer fra krig, tortur og flugt skal lykkes.«

En ny politisk retning

De politiske rammevilkår var også på dagsordenen, fordi det er ikke kun familiens egne traumer, som har indflydelse på traumeramtes hverdag. Det gør også den måde, som samfundet behandler og taler om flygtninge på.

»Vores familier bliver politiserede og snakket om som tal, der skal nedbringes. Men vi er mennesker, og det er meget sårende at blive degraderet til et tal og ikke en person,« fortalte forfatter Sidsel Ana Welden.

Særligt værdigheden er på den politiske dagsorden i disse måneder, da regeringen har igangsat arbejdet med en ny værdighedsreform. Det er et vigtigt arbejde, som dog er i risiko for at overse flygtninge med traumer. 

Konferencen blev afsluttet af en paneldebat med Rosa Lund fra Enhedslisten, Kenneth Flex fra Dansk Flygtningehjælp Integration, Stine Björstedt fra Flygtningegruppen i Københavns Kommune og DIGNITY’s direktør, Rasmus Grue Christensen om netop værdighedsreformen,

For DIGNITY’s Rasmus Grue Christensen er det afgørende, at udfordringen med værdighed tages alvorligt – både for den enkeltes og samfundets skyld.

»Der er brug for, at vi taler om vilkårene for ophold for traumeramte flygtninge. Det såkaldte paradigmeskifte og den kraftige betoning af midlertidighed for flygtninge i Danmark rammer mennesker, der er flygtet fra tortur og krig, ekstra hårdt. Traumebehandlingen kan kun for alvor lykkes, hvis der er tryghed og vished for, at ingen sendes tilbage til bødlerne og diktaturstater.«

Konferencen var arrangeret af DIGNITY med støtte fra Tryg Fonden.