Tirsdag d. 10. december 2024 er det 40 år siden, at FN’s Torturkonvention blev vedtaget.
Konventionen er en milepæl i kampen mod tortur, fordi den indeholder den første internationalt bindende definition af tortur, og den pålægger medlemsstaterne at kriminalisere og forebygge tortur, retsforfølge bødlerne og rehabilitere torturoverlevere.
Selv om tortur fortsat er udbredt i halvdelen af verdens lande, er der de seneste år sket markante fremskridt i kampen mod tortur.
Organisationer som DIGNITY og vores lokale partnerorganisationer rundt om i verden arbejder for at bekæmpe og forebygge tortur og behandle ofrene, så de kan rejse sig igen.
Danmarks helt særlige rolle i kampen mod tortur
I den globale kamp mod tortur har Danmark igennem fire årtier spillet en central rolle i FN og EU. Danmark har været spydspids i vedtagelsen af resolutioner mod tortur i FN’s Generalforsamling og i Menneskerettighedsrådet, som har øget beskyttelsen mod tortur.
Danmark har også arbejdet vedholdende for, at få flere af FN’s medlemsstater til at tilslutte sig torturkonventionen samt at forebygge og bekæmpe tortur.
Kampen mod tortur er præget af fremskridt og tilbageslag samtidigt.
Lad mig starte med det positive:
- For det første har over 170 lande tilsluttet sig torturkonventionen og dermed også international kontrol af deres fængsler.
- For det andet ser vi i dag et stigende antal retssager, hvor torturbødler dømmes ved europæiske domstole, som tilfældet var for flere syriske officerer ved tyske domstole. Senest er tre tidligere indsatte fra det berygtede Abu Ghraib-fængsel i Irak blevet tilkendt en millionerstatning ved en amerikansk domstol, som i november fastslog, at ofrene havde været udsat for tortur af det amerikanske sikkerhedsfirma CACI, der var hyret til at afhøre de indsatte. Dette skete bl.a. på grundlag af ekspertudsagn fra en af DIGNITY’s ansatte.
- En række stater – ikke mindst europæiske – har i de senere år taget alvorlige skridt for at sikre, at de ikke bliver et fristed for torturbødler. Det gør de ved at håndhæve princippet om universel jurisdiktion, hvilket betyder, at landene kan efterforske, retsforfølge og dømme torturbødler ved deres nationale domstole, uaset at forbrydelserne er begået i et andet land, og at de ansvarlige er statsborgere i et andet land. Det kan lade sig gøre, fordi tortur og visse andre alvorlige internationale forbrydelser anses for at være rettet mod det internationale samfund som helhed, derfor falder forbrydelserne under enhver stats strafmyndighed.
- Herhjemme står Folketinget på tærsklen til at indføre et helt nyt kapitel i straffeloven, som kriminaliserer tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. DIGINTY har været med i denne vigtige retspolitiske udvikling. Hvis lovforslaget vedtages, vil anklagemyndigheden kunne retsforfølge torturbødler, som befinder sig på dansk jord, både i enkeltstående tilfælde af tortur og ved omfattende og systematisk tortur, som vi er vidner til i Ukraine og Gaza.
Til det negative:
- Vi ved, at tortur fortsat bliver anvendt i over halvdelen af verdens lande, ikke mindst i autoritære regimer og diktaturer.
- Tortur er desuden et velkendt våben under væbnede konflikter. Tag Ukraine, hvor DIGNITY og vores partnere har dokumenteret den omfattende tortur af ukrainere i russisk fangenskab. Og der er flere og flere anklager om seksuel tortur. I krigen i Gaza er anklagerne om tortur af frihedsberøvede palæstinensere i israelske fængsler og detentionscentre ligeledes eskaleret det seneste år, mens Hamas angiveligt også har tortureret en lang række israelere 7. oktober 2023.
- På globalt plan ser vi fortsat en omfattende straffrihed for bødlerne i deres hjemlande.
Helt overordnet, står vi i dag langt stærkere i kampen mod tortur end nogensinde før.
Vi har redskaberne til at bekæmpe torturen, ekspertisen til at behandle overleverne og den nødvendige viden til at indsamle beviser og retsforfølge bødlerne fra regimerne, som udsætter deres befolkningerne for tortur.
Nu et det afgørende, at vi fortsat støtter civilsamfundsorganisationer, som indsamler beviserne, gør hjælpen mere tilgængelig for ofrene, og at vi sammen støtter mere op om de internationale institutioner, som kan retsforfølge udøverne af tortur – også når vores allierede, bliver anklaget for tortur og andre krigsforbrydelser.