Strafcelle, som betegner en form for isolation, hvor en indsat kan blive placeret, hvis vedkommende bryder fængslets regler, har i flere år været kritiseret for at have negative fysiske og psykiske konsekvenser for de indsatte.
Nu viser nye tal fra Kriminalforsorgen, at brugen af langvarig strafcelle i de danske fængsler, er faldet markant, siden diciplinærsystemet blev ændret sidste år i september.
Brug af strafcelle i 15-21 dage er faldet med 86 procent fra 150 gange i 1. kvartal 2023 til 14 gange i 2. kvartal i 2024.
Billedet gør sig også gældende for brugen af strafcelle i over 22 dage, hvor der er sket et fald på 62 procent.
»Det er tydeligt at se, at ændringen af diciplinærsystemet er blevet taget godt imod i fængslerne, ellers havde vi ikke set så stor en ændring allerede i de første 12 måneder«, siger seniorjurist i DIGNITY, Elna Søndergaard, der sammen med andre organisationer har arbejdet for en praksisændring i brugen af strafcelle.
»I DIGNITY er vi glade for, at de nye diciplinærregler flugter bedre med de internationale standarder for brugen af strafcelle, men vi arbejder fortsat for, at de internationale regler følges fuldt ud. Det vil betyde ingen strafcelleanbringelse over 14 dage og ingen isolation af børn«, siger hun og tilføjer, at det langsigtede mål kunne være et totalt forbud som i Norge og Sverige.
Store konsekvenser for de indsatte
De nye muligheder for at sanktionere indsatte, som overtræder reglerne i fængslet, eller skaber utryghed for andre indsatte, omfatter mulighed for midlertidigt at begrænse de indsattes ret til besøg, brevveksling, telefonisk kontakt og midlertidigt udgangsforbud.
Det er indgreb i hverdagen, som oftest har færrere psykiske konsekvenser end at sidde i isolation i op til 23 timer i døgnet, hvor de mest almindelige psykologiske symptomer blandt andet er depression, angst og koncentrationsbesvær.
»Jo længere de indsatte sidder i strafcelle, des større er risiskoen også for, at de får varige mén, som også kan have konsekvenser for deres muligheder for at skabe sig et godt liv, når de kommer ud igen«,siger Elna Søndergaard.
»Det er et godt tegn, at tallene viser, at der er sket fald i brug af strafcelle – både i længere og kortere perioder«.
Brugen af strafcelle i 8-14 dage er siden 1. kvartal 2023 faldet med 22,9 procent, mens den korteste brug af strafcelle på 1-7 dage er faldet med 23,19 procent.
Kontakt presserådgiver Marie Torp Christensen for yderligere informationer og interviews på telefon 27577349.
FAKTA:
Hvad er strafcelle:
Strafcelle betegner en form for isolation, som en indsat kan blive placeret i, hvis han eller hun bryder fængslets regler. Isolationen kan vare i op til 23 timer i døgnet, hvor den indsatte er afskåret fra kontakt med andre med maks. en times gårdtur, som også foregår alene.