DIGNITY-psykolog: Udlændingestyrelsens breve til børn er rystende

Psykolog i Dignity, Helena Lund, udtaler sig om Udlændingestyrelsens breve til flygtningebørn.
Helena Lund, psykolog, DIGNITY

I breve stilet til flygtningebørn truer Udlændingestyrelsen med tvangsudsendelse, fremgår det af DR-dokumentar

»Rystende«.

Det siger DIGNITY-psykolog Helena Lund i anledning af DR-dokumentaren På flugt fra Danmark, som sendes på DR 1 mandag aften klokken 21.25, og som allerede er tilgængelig på DR’s hjemmeside og app.

I dokumentaren følger vi syriske flygtningefamilier, som oplever at få inddraget deres opholdstilladelser med henvisning til, at forholdene i dele af Syrien har ændret sig så meget, at der ikke længere er grundlag for asyl.

I dokumentaren ser vi, hvordan den 12-årige Ghazal Sbinati fra Sønder Omme læser højt af et brev, som Udlændingestyrelsen har stilet til hende.

»Vi gør opmærksom på, at såfremt du ikke udrejser frivilligt, kan du udsendes tvangsmæssigt til Syrien«, læser pigen op fra brevet.

»Familien i dokumentaren virker som en ret ressourcestærk familie. Jeg har som psykolog behandlet unge drenge, der har oplevet at ligge begravet under murbrokker fra bombede huse sammen med deres fædre, og som er blevet dybt traumatiserede. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad de tænker og føler, når de får den slags breve«, siger Helena Lund. Hun fremhæver, at børn, der har overlevet krig og flugt i den grad har behov for at føle sig trygge i en stabil hverdag. I stedet må de leve med truslen om at blive sendt tilbage til helvede på jord og at blive »indberettet som uønskede«, siger hun og påpeger, at breve med de formuleringer, der anvendes af Udlændingestyrelsen, risikerer at ødelægge et barns tro på systemet og på andre mennesker.

Til udrejsecenter

Helena Lund hæfter sig ved, at Danmark ikke i øjeblikket tvangsudsender mennesker til Syrien. I stedet overføres syrere, der er blevet frataget opholdstilladelsen, til et udrejsecenter i Danmark.

»Myndighederne skal ikke true med at sende ud med tvang, hvis det ikke kan lade sig gøre. Hvis det er meningen, at familien skal sendes ud, skal man vente med at skrive det, indtil det faktisk kan lade sig gøre. Et barns nervesystem kan ikke skelne mellem noget, der bare er en trussel, og noget, der faktisk er ved at ske«, siger Helena Lund. Reaktionerne på truslen om katastrofen, og den egentlige katastrofe kan ligne hinanden.

I sit daglige arbejde møder Helena Lund syriske børn og voksne, som er præget af den midlertidighed og den trussel om inddragelse af opholdstilladelsen, som de lever under.

»Familier, der har gennemlevet en flugt, er bundet tættere sammen end andre familier. Det er ekstremt svært for de voksne at skærme børnene for dårlige nyheder, og midlertidigheden gør, at familiernes ophold skal prøves hvert andet år. Børnene ved, at de risikerer at skulle bo på et udrejsecenter, der for dem er det samme som et fængsel. De oplever at blive straffet igen og igen – bare fordi de har overlevet en krig«, siger Helena Lund.

Får opholdstilladelsen tilbage

I dokumentaren ser man, at Ghazal og hendes familie får deres opholdstilladelse tilbage i Flygtningenævnet, og at hun modtages med flag og jubel af klassekammeraterne i Sønder Omme.

»Hvordan et barn i den situation kommer videre, afhænger af, hvordan familien, skolen og de nærmeste omgivelser tackler situationen. De psykiske skader, barnet har fået, kan repareres, og barnet har brug for at mærke, at der er nogen på hendes side. Det kan være klassekammerater, fodboldholdet, brødre, søstre, lærere og forældre. Det kan hjælpe rigtig meget både på kort og på langt sigt. Men når først barnet har tilbragt to år på udrejsecenter, bliver det langt sværere og mere kompliceret at komme sig«, siger Helena Lund.  

I forbindelse med produktionen af dokumentaren har Udlændingestyrelsen i en e-mail til DR skrevet om breve til børn: »Udlændingestyrelsen kan oplyse, at vi aktuelt er i overvejelser om praksis vedrørende formidling af vores afgørelser til mindreårige børn«.

Seneste nyheder