Af Salim Tayssir Melhem
Tomme gader, lukkede butikker og skoler.
For mange traumeramte flygtninge har coronakrisen i Danmark vakt minder om frygt og utryghed, som de kender fra den krig, som de er flygtet fra. Det har været meldingen fra en del af de patienter, som behandlere i DIGNITY har talt med de seneste par uger.
Under udbruddet af COVID19 har klinikken hos DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur kørt digitale eller telefoniske samtaler og forløb for stadig at kunne holde hånden under patienterne. Der er tale om familier, som i forvejen er plaget af varige skader, depression, posttraumatisk stress, angst. Den sociale isolation og virustruslen har forværret deres psykiske tilstand.
»Vores patienter har traumer fra blandt andet krig og tortur, som de kæmper med, og det gør dem til en særlig sårbar gruppe under karantænen. De adskiller sig samtidigt fra andre udsatte grupper, fordi mange af dem har familie og børn. De skal altså ikke kun håndtere deres egen tiltagende angst, men også børnenes angst, og det har de brug for hjælp til«, siger Marie Høgh Thøgersen, der er psykolog og chef for rehabiliteringsklinikken i DIGNITY.
Behandlingen af patienterne har derfor været helt nødvendig, men i DIGNITY vurderer vi, at op mod 30 procent af alle flygtninge i Danmark døjer med traumer. Samtidigt viser studier, at flygtninge er i op til 10 gange større risiko for at udvikle ptsd end den øvrige befolkning i de lande, som de kommer til.
Derfor er behovet for hjælp og støtte til udsatte flygtningefamilier stort i denne tid, men nu er hjælpen på vej.
TrygFonden har nemlig valgt at bevillige 1.166.505 kr. til udviklingen af en digital selvhjælpsguide, som skal understøtte familiernes sundhed, gode vaner og mindske det psykiske pres under udbruddet af Corona.
Derudover vil traumeramte flygtningefamilier modtage en familiepakke med kreative spil og legetøj til børnene – samt relevant materiale fra sundhedsmyndighederne om covid-19 og konkrete hjælperedskaber.
»Coronakrisen har forværret mange af vores patienters angst. Derfor er TrygFondens håndsrækning vigtig og tiltrængt og vil uden tvivl lette hverdagens udfordringer og pres for både voksne og børn med ar på sjælen fra krig, tortur og flugt. Både familiepakken og den digitale selvhjælpsguide vil bidrage direkte til dette i de kommende uger og måneder«, siger direktør i DIGNITY, Rasmus Grue Christensen og fortsætter:
»På sigt vil selvhjælpsguiden desuden kunne blive et permanent digitalt supplement til vores højtspecialiserede behandling her i Danmark – og faktisk også i resten af verden, hvor flygtninge kan få adgang til øvelser og værktøjer til at håndtere traumer«.