Organisationen PCATI yder retshjælp til anholdte i et anspændt politisk klima i Israel.
Samtidig med, at raketter og bomber i maj måned landede i henholdsvis Israel og Gaza, brugte politiet flere gange overdreven magt mod palæstinensere med israelsk statsborgerskab i forbindelse med demonstrationer i Israel.
Det er vurderingen hos DIGNITY’s samarbejdspartner, den israelske anti-tortur-organisation Public Committee Against Torture in Israel (PCATI).
Demonstranterne protesterede mod Israels tvangsudsættelser af palæstinensere fra deres boliger i kvarteret Sheikh Jarah i det besatte, palæstinensiske Østjerusalem under ramadanen, israelsk politis blokade af muslimers adgang til Al-Aqsa-moskeen i Østjerusalem og Israels angreb på Gaza.
Under det, de israelske myndigheder officielt kalder en ’lov-og-orden-kampagne’, har politiet anholdt mere end 2000 – de fleste efter deltagelse i demonstrationer. 91 procent af de 2000 anholdte fra den senere tids demonstrationer er palæstinensere med israelsk statsborgerskab, skriver det israelske dagblad Haaretz.
»Politiet har brugt overdreven magt over for palæstinensiske demonstranter, der har israelsk statsborgerskab«, konstaterer juristen Birte Brodkorb (billedet), der er koordinator for internationale relationer hos PCATI.
Det israelske politi udøver visse steder en overdreven indsats – andre steder det modsatte. PCATI opererer med begreberne ’over-policing’ og ’under-policing’.
»Politiets indsats over for fredelige demonstrationer er et eksempel på over-policing«, siger Birte Brodkorb.
Forsøg på lynchning
På den anden side undlader politiet at gribe ind over for yderliggående jødiske grupper og militser, når de samles i byer, hvor der både bor israelske jøder og israelske palæstinensere, for at ødelægge palæstinensisk ejendom og angribe palæstinensiske borgere, sådan som det skete under et nyligt lynchningsforsøg i kystbyen Bat Yam nær Tel Aviv. Det er, hvad Birte Brodkorb kalder ’under-policing’.
Hun vurderer, at kulturen i israelsk politi medfører, at politiet i højere grad beskytter de jødiske end de palæstinensiske borgere i Israel.
»I forbindelse med urolighederne har premierminister Netanyahu og hans indenrigsminister direkte sagt, at politifolkene ikke skal være bekymrede for, at en hård indgriben får juridiske følger for dem«.
Begrænset hjælp
De mange anholdte demonstranter har kun i begrænset omfang haft adgang til den nødvendige hjælp fra sundhedspersonale og jurister.
»Vi hører om mennesker med øjenskader, som ikke bliver tilbudt lægehjælp, når de tilbageholdes af politiet. Mange jurister, herunder medarbejdere fra PCATI, har forgæves forsøgt at få adgang til at hjælpe de anholdte. I en konkret sag var næsten 40 personer tilbageholdt på en politistation. 10 advokater mødte op for at repræsentere dem, men kun otte af de knap 40 fik adgang til at tale med en advokat. Politiet følger en praksis, som de israelske myndigheder normalt kun praktiserer på Vestbredden, hvor det ikke er nogen selvfølge, at en anholdt får tilbudt en advokat«, siger Birte Brodkorb.
Mange af de anholdte er mindreårige palæstinensere, og de er i mange tilfælde blevet afhørt om natten, og uden at deres forældre er blevet underrettet. Dette er i strid med både israelsk lov og internationale konventioner.
PCATI hjælper demonstranter med at klage til myndighederne, når de mener, at de har været udsat for hårdhændet behandling. Men en klage over politiet i Israel kan være forbundet med vanskeligheder.
Ganske vist eksisterer der et såkaldt uafhængigt klageorgan under justitsministeriet, men PCATI’s erfaringer gennem de seneste fire år viser, at 95 procent af alle klager henlægges med den begrundelse, at der ikke er nogen »offentlig interesse« i at retsforfølge de politifolk, klagerne retter sig imod.
»Lige nu er der rigtig mange sager, så vi er nødt til at koncentrere os om de virkelig principielle«, siger Birte Brodkorb. Hun fortæller, at mange af sagerne drejer sig om borgere, der er blevet angrebet af politiet, efter at de har forsøgt at dokumentere politivold på video.
Vanskeligt politisk klima
PCATI opererer i et vanskeligt farvand i Israel:
»Vi er en anerkendt organisation. Vi har adgang til myndighederne og en dialog med parlamentarikerne i Knesset. Men jeg må indrømme, at det er svært i det nuværende politiske klima, hvor nogle mener, at man enten er for eller imod Israel. Vi oplever at blive stemplet som ’forrædere’ og i nogle tilfælde endda som ’antisemitter’«, siger Birte Brodkorb.
Midt i travlheden med at hjælpe demonstranter med at klage, arbejder PCATI med et stort anlagt dialogprojekt, der skal bringe vidt forskellige grupper, som føler sig misforstået og dårligt behandlet af politiet, i dialog med ordensmagten ikke mindst for at forebygge overdreven magtanvendelse fra politiets side.
»Lige nu forbereder vi et møde, hvor vi samler repræsentanter for jøder med etiopisk oprindelse, mennesker med handicap, ultraortodokse jøder og arabiske beduiner til en fælles dialog med politiet om de problemer, de oplever«, forklarer Birte Brodkorb.