Search

Kampen mod tortur står over for nye udfordringer

FN’s særlige rapporteur om tortur Alice Edwards mødte DIGNITY-direktør Rasmus Grue Christensen i denne uges live talk om hendes arbejde
FN’s særlige rapporteur Alice Edwards blev interviewet af DIGNITY’s Rasmus Grue Christensen på tirsdagens webinar.

FN’s særlige rapporteur om tortur Alice Edwards mødte DIGNITY-direktør Rasmus Grue Christensen i denne uges live talk om hendes arbejde

I mange lande er der stadig mindre plads til civilsamfundet, og det er en af de aktuelle udfordringer i kampen mod tortur, påpegede FN’s særlige rapporteur om tortur Dr. Alice J. Edwards ved DIGNITY’s live talk tirsdag. Hun blev interviewet af DIGNITY’s direktør Rasmus Grue Christensen.

»I mange lande oplever vi, at der er mindre plads til civilsamfundet, og politisk splittelse, der fører til utilfredshed med magthaverne. Vi ser også økonomiske og sociale udfordringer, især i denne tid med øget inflation. Vi oplever politiovergreb, og at protester og forsamlinger bliver imødegået meget hårdhændet fra myndighedernes side«, sagde den australske menneskerettighedsjurist. Hun tiltrådte stillingen som FN’s særlige rapporteur 1. august 2022.

Alice Edwards fremhævede nogle vestlige regeringers forholdsregler efter terrorangrebene den 11. september 2001 som en udfordring i kampen mod tortur.

»Siden 9/11 har vi oplevet genindførelse og udbredelse af tortur og umenneskelig behandling i terrorbekæmpelsens navn . Der er sket en normalisering af en holdning om, at tortur eller umenneskelig behandling under visse omstændigheder kan tillades. Men som menneskerettighedsforkæmpere ved vi, at tortur aldrig kan accepteres. Retten til ikke at blive udsat for tortur er en af de få menneskerettigheder, der gælder absolut under alle omstændigheder. Tortur kan aldrig retfærdiggøres«, fastslog Alice Edwards.

Definitionen er ikke ændret

Selvom definitionen af tortur ikke er ændret, taler vi i dag om tortur og mishandling i mange sammenhænge ud over det velkendte scenario i et diktatur, der forsøger at kontrollere specifikke modstandere eller at undertrykke den brede befolkning.

»I dag anvender vi også definitionen af tortur på mange andre områder, såsom på psykiatriske hospitaler og i resten af sundhedssystemet, på børnehjem og ungdomsinstitutioner og i behandlingen af mennesker handicap. Sårbare personer som flygtninge og asylansøgere er i risiko for tortur og umenneskelig behandling. Tidligere var flygtninge nogle, der flygtede fra tortur og umenneskelig behandling, som blev anset som forfølgelse i asylretlig forstand. Nu kan dele af nogle landes behandling af asylansøgere og flygtninge beskrives som tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling. Det er der mange eksempler på«, sagde Alice Edwards.

Hun havde et budskab til DIGNITY og de mange andre organisationer, der er aktive i arbejdet mod tortur eller arbejder med rehabilitering af torturoverlevere:

»Bliv ved med at gøre det, I gør«, sagde hun.

»Det er utrolig vigtigt at fastholde torturspørgsmål højt på lokale, nationale og internationale dagsordener. Det er ekstremt vigtigt, at organisationer fortsætter med at tilbyde rehabilitering af torturoverlevere til gavn for den enkelte, de pårørende og hele samfundet«.

Som afslutning på den 45 minutter lange live talk spurgte Rasmus Grue Christensen, hvordan Alice Edwards ønsker at blive husket som FN’s særlige rapporteur.

»Det må andre bedømme. Men jeg håber, at jeg vil blive betragtet som en ærlig og retfærdig rapporteur, der har bidraget til nye måder at se tingene på, skabt fremdrift og støttet andres gode arbejde mod tortur«, sagde Alice Edwards.