Search

Betjent efter DIGNITY-undervisning: Jeg er bedre klædt på til mødet med traumeramte flygtninge

Lige om lidt udklækkes en ny årgang af færdigguddannede politibetjente, men inden deres sidste eksamen besøgte en jurist og en psykolog fra DIGNITY politiskolen i Brøndbyøster for at fortælle om arbejdet mod tortur og hjælpen til traumeramte flygtninge.

Undervisningen begynder med visningen af et billede af en dansk politibetjent, der leger med en flygtningepige på den lukkede motorvej E45 nord for Padborg i 2015.

Billedet gik viralt og blev opfattet som en empatisk gerning i mødet med flygtninge.

Og det er netop dét, som hele undervisningen af de kommende politibetjente går ud på. Hvordan skaber man de bedste rammer i mødet mellem politibjente og traumeramte flygtninge?

»Det er vigtigt at være opmærksom, når man som betjent møder flygtninge i Danmark. Eksempelvis kan traumeramte flygtninge ofte være bange for betjenene,  fordi de ikke har positive erfaringer med politiet fra deres hjemlande på grund af oplevelser med tortur og vold. Nogle kan altså få et angtsanfald eller gennemgå flashbacks, når I møder dem«, fortæller seniorjurist i DIGNITY Elna Søndergaard.

En elev nikker genkendende til Elnas kommentar. Han fortæller, hvordan han under en praktikperiode var på patrulje og standsede en bil. Her viste det sig, at det var en stærkt traumatiseret flygtning i bilen.

»Vi kaldte bilen til side, og jeg kunne se på føreren af bilen, at han opførte sig anerledes. Han rystede og græd. Min kollega og jeg troede, at han var påvirket af eurofiserende stoffer. Vi fik taget nogle prøver på ham, som alle var negative. Til sidst fortalte han os, at han bliver bange, når han møder politiet, fordi politiet i hans hjemland havde truet ham og familien«.

Psykolog Sadia Khan understreger, at der er mange forhold, der kan bringe et traume op til overfladen.

»Der kan være mange årsager til, at et traume bliver aktiveret. Det kan være én bestemt situation, lugt eller lyd. Men det er vigtigt at være ekstra opmærksom på netop den her målgruppe. Med ganske få kommunikative redskaber kan man nemlig få skabt en tillid«.

Og derefter spørger Sadia:  »Og hvad gør I så, hvis I møder en traumatiseret flygtning, og vedkommende får et angstanfald eller et flashback?«

En af eleverne svarer: »Man kan hjælpe dem ved at få styr på vejrtrækning, stille dem simple spørgsmål eller give dem et glas vand«.

Klædt på til mødet

Efter et oplæg på tre timer fra både Elna Søndergaard og Sadia Khan blev eleverne præsenteret for nogle cases fra den virkelige verden.

En af de politielever, der har fulgt med, er Simon på 31 år. Han føler sig på grund af undervisningen bedre klædt på til mødet med mennesker med psykiske skader fra krig, flugt og tortur:

»Først og fremmest er jeg overrasket over, at antallet af traumatiserede flygtninge er så højt. Derefter har jeg lært, at jeg som politibetjent skal være opmærksom på nogle reaktioner. Der kan være nogle traumer i mødet med denne gruppe.«

»Som betjent kan man være bagud på point, da de har en mistillid, som skal genvindes. Det er vigtigt med en god kommunikation, og jeg føler mig klædt på til at møde den gruppe i øjenhøjde med de redskaber, som jeg har lært i dag.«

DIGNITY underviser på politiskolen otte gange om året. Fire gange på politiskolen i Brøndbyøster og fire gange i Vejle