Kognitive problemer som hukommelsestab og konsentrationsbesvær er hverdag for mange traumeramte flygtninge, som bor i Danmark. Men det er en udfordring for både dem og sundhedsvæsnet at få stillet den rigtige diagnose, så de kan få den rette hjælp.
De tests, som sundhedsvæsnet bruger til f.eks. at undersøge om en patient har hukommelsesproblemer, tager ikke højde for sproglige og kulturelle forskelle hos patienterne. Det kan udgøre en risiko for patienter med en anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk.
Derfor undersøger psykolog og Ph.d.-studerende ved DIGNITY og Københavns Universitet, Søren Kit Bothe, hvilken betydning det har, når tests tilpasses grupper, som ikke har etnisk danske baggrund.
»Vores forskningsprojekt udvikler nye tests, der specifikt tager hensyn til kulturelle og sproglige forskelle. Ved at bruge universelle symboler som billeder og farver i stedet for ord og tal, skaber vi en bedre måde at vurdere kognitive problemer hos eksempelvis flygtninge,« fortæller Søren Kit Bothe og fortsætter:
»Alle har ret til at få stillet den korrekte diagnose. Derfor håber jeg, at projektet kan sikre nogle af Danmarks mest udsatte patienter en mere lige adgang til både sundhedsvæsnet – og på sigt at få den rigtige hjælp i hverdagen.«
Vil du vide mere om forskningsprojektet, kontakt Søren Kit Bothe på [email protected]
