Ukrainsk flygtning: ”Det var først, da jeg ikke længere hørte militærfly og luftalarmer, at traumerne for alvor blev synlige for mig” 

Viktoriia flygtede mod sin vilje fra Ukraine, selv om bomberne regnede ned over deres hjemby. I dag er hun en del af et nyt forløb med kropsterapi for ukrainske flygtninge hos DIGNITY
Viktoriia Kyslychko

Ryggen mod yogamåtten, knæene bøjet ned mod maven og træk vejret ind, så luften kommer hele vejen ned til lungerne.  

Sådan foregår én af mange øvelser i DIGNITY’s bevægelsesrum, hvor 12-14 ukrainske flygtninge hver uge, er til kropsterapi. Formålet er her der fokus på at afstresse kroppens nervesystem, så den kan give slip på krigens traumer.  

En af patienterne er Viktoriia. Hun flygtede til Danmark i foråret, fordi hun ikke længere kunne få den kræftmedicin, hun havde brug for i Ukraine.   

»Jeg havde aldrig forestillet mig at forlade mit hjemland. Før krigen var jeg glad. Jeg har to børn, arbejdede som psykolog og havde en fantastisk tilværelse«, siger Viktoriia, der understreger, at det var en svær beslutning at flygte fra Ukraine.   

»Når man forlader sit hjemland under en krig, er det forbundet med skam og skyld«, siger Viktoriia.

I Danmark har Viktoriia fundet en ny måde at hjælpe sine ukrainske medborgere. Gennem digitale platforme yder hun psykologhjælp fra Danmark til ukrainske kvinder, der er berørt af krigen – både i og uden for Ukraine.  

Behandling i Danmark 

Allerede før Viktoriia flugten, begyndte traumerne fra krigen at røre på sig. I Danmark kom de helt op til overfladen.  

»Min krop begyndte at reagere på fraværet af lyde fra militærfly og luftalarmer. Det skabte nogle voldsomme reaktioner i min krop. Jeg havde konstant smerter i kroppen. Hele min krop var i alarmberedskab, og jeg havde svært ved at sove om natten«, fortæller Viktoriia.  

Et netværk af herboende ukrainske flygtninge gjorde Viktoriia opmærksom på, at hun kunne få hjælp for sine traumer. Det var første gang, hun hørte om DIGNITY og det forebyggende behandlingstilbud for ukrainske flygtninge  

Et trygt rum 

Det tværfaglige møde mellem psykologien og kropsterapien har en positiv indvirkning på patienterne, mener Sadia Khan, som er psykolog hos DIGNITY: 

»Det er et trygt sted for dem, hvor de kan mødes med andre med fælles traumer. Dernæst er behandlingsformen også med til at skabe samhørighed mellem krop og psyke. Og det hjælper, fordi de får redskaber til at håndtere deres kropslige reaktioner på deres psykologiske traumer«, siger Sadia Khan. 

Én af de drivende kræfter bag pilotprojektet med fokus på kropsterapi er terapeut Tanya Basse, som DIGNITY har samarbejdet med siden begyndelsen af 2023. Samarbejdet er et supplement til DIGNITYs eksisterende tværfaglige behandling og indsats fra teamet af psykologer, læger, fysioterapeuter og socialrådgivere. 

»Det unikke ved kropsterapi, er, at det kan være med til at løsne mange af de spændinger, som man ikke helt kan sætte ord på. Helt konkret arbejder vi med at få balance i nervesystemet, som har været på overarbejde på grund af stress og frygt«, siger Tanya Basse, som selv er fra Ukraine.  

For hende giver det god mening, at patienter arbejder med både det kropslige og psyken.  

»Det er efter min mening nemmere at gå til psykologbehandling, hvis man har fået styr på kroppens nervesystemet. For mange af mine deltagere, er det svært at modtage undervisning eller deltage på arbejdsmarkedet, når kroppen er stresset eller udmattet på grund af manglende søvn«.  

Responsen blandt deltagere har været overvældende, fortæller Tanya Basse.  

»En kvinde fortalte mig, at hun har fået glæden tilbage, og det har gjort det lettere for hende at lære sproget, fordi hendes krop ikke befinder sig i en kamp-flugt-tilstand længere«.  

Det samme har Viiktoria, mens hun sidder på yogamåtten.   

»Efter jeg er begyndt hos DIGNITY har jeg fået hjælp til ryste traumerne ud af min krop. Men jeg har samtidig også fået psykologhjælp til mine traumer. Jeg er stadig påvirket af krigen, men i dag har jeg det meget bedre sammenlignet med tidligere. Jeg har en hverdag, hvor jeg også har overskud til at passe på min familie og mig selv«.  

Hør interview med Viktoriia her.