Search

Europarådets Torturkomité kritiserer forhold i Danmark

I dag udkommer Europarådets Torturkomités rapport om Danmark, der trods fremgang siden seneste besøg retter kritik af forhold i psykiatrien, asylsystemet og fængslerne.
Europarådets Torturkomité kritiserer forhold i Danmark

I foråret besøgte Europarådets Torturkomité (CPT) udvalgte danske fængsler, udlændingecentre, politiet og psykiatrien.

Formålet med besøgene fra Europarådets Torturkomité er at forebygge at frihedsberøvede bliver udsat for tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling i de europæiske lande.

I dag offentliggør komitéen sin rapport, der gentager flere anbefalinger og kritikpunkter fra både 2020 og tidligere.

»Der er en række kritikpunkter, som vi i Danmark bør tage alvorligt. Jeg håber, vi kan bruge rapporten til at indgå i en konkret dialog med Christiansborg og andre relevante aktører om at lave de nødvendige praksis- og lovændringer, som denne rapport viser er helt nødvendige«, siger DIGNITY’s juriske seniorrådgiver, Elna Søndergaard, som anerkender, at der er sket fremskridt siden seneste rapport om Danmark i 2020, selvom der fortsat er kritik:

»Alle har ret til at få deres rettigheder respekteret, når de er i myndighedernes varetægt. Her er det vores opgave som civilsamfund at være med til at påpege udfordringer og holde myndighederne ansvarlige.«

FÆNGSELSOMRÅDET

På fængselsområdet kritiserer Europarådets Torturkomité igen Danmark for flere forhold, herunder overbelægning i fængslerne, lange varetægtsfængslinger, og mangende programlagte aktiviteter for varetægtsarrestanter, samt brugen af isolationsfængsling også kaldet strafcelle.

Der er siden en lovændring i 2023 sket en stor nedgang i brugen af kortvarig strafcelle, men der bruges fortsat strafcelle for indsatte i over 14 dage og i enkelte tilfælde indsættes børn under 18 år også i isolation, hvilket bør afskaffes.

DIGNITY MENER:

» I DIGNITY er vi helt enige med Europarådets Torturkomités anbefalinger på fængselsområdet, og bakker op om, at regeringen bør se på alternative strafformer også i forbindelse med varetægtsfængslinger for at kunne frigøre plads i fængslerne.«

 »Langvarig isolation kan medføre alvorlige psykiske skader, og bør afskaffes for voksne, mens børn og unge aldig bør anbringes i isolation – hverken i kort- eller langtid. Et barn i isolationsfængsling er et for meget.«

ASYLSYSTEMET

Europarådets Torturkomité har flere kritikpunkter til det danske asylsystem blandt andet omkring forholdene på Udlændingecenter Ellebæk herunder manglende systematiske screeninger for at identificere torturofre, og manglende lægeundersøgelser af flygtninge, når de ankommer til asylcentre.

I 2020 rettede Europarådets Torturkomité en kritik af Udlændingecenter Ellebæk, og siden er der også sket en forbedringer af de fysiske forhold, som komitéen anerkender. Men den påpeger fortsat, at Ellebæk er fængselslignende på trods af, at beboerne er afviste asylansøgere, som hverken er kriminelle eller afsoner en straf.

Derudover lyder kritikken også, at der ikke er organiseret aktiviteter for beboerne, at sundhedstjenesten er mangelfuld om natten, i weekenden og ved ferier. Desuden har flere udtalt til Europarådets Torturkomités delegation, at de har oplevet, personalet både har brugt fornærmende sprog og skubbet beboerne. 

I forhold til Udlændingecenter Ellebæk påpeges det også, at der ikke foretages systematiske undersøgelser af, om beboerne har været udsat for tortur. Det er yderst problematisk, da torturofre har krav på særlig beskyttelse og ikke bør frihedsberøves.

I dag foregår der ikke systematiske lægeundersøgelser af flygtninge, når de ankommer til asylcentre. Det pålægger Europarådets Torturkomité Danmark at indføre.

DIGNITY MENER:

»Det er langt fra første gang, at både Europarådets Torturkomité og Ombudsmanden anbefaler, at der i Udlændingecenter Ellebæk skal finde en systematisk screening sted, som identificerer ofre for tortur. Ofre for tortur har både krav på særlig beskyttelse og ret til at få behandling for deres traumer. Det er ikke en praksis, som er ny, Ellebæk kan lade sig inspirere af Center Sandholm, hvor Røde Kors anvender et screeningsværktøj, der er udviklet af DIGNITY.«

PSYKIATRIEN

Europarådets Torturkomité anerkender, at der i psykiatrien er skabt forbedringer for patienterne. Der bliver dog fortsat anvendt for meget både bæltefiksering. Komitéen anbefaler, at både hyppigheden og længden skal reduceres.

DIGNITY MENER:

»Ligesom Europarådets Torturkomité ankerkender vi i DIGNITY, at der er sket fremskridt ved, at psykiatrien bruger bæltefiksering mindre. Desværre er der stadig grundlag for at være kritisk, fordi der stadig er et for stort brug. Det gælder både hvor ofte og længden af fikseringen.«

I videoen herunder forklarer, vores seniorjurist, Elna Søndergaard, hvordan Europarådets torturkomité arbejder.