Domme i Minsk understreger behovet for at stille torturbødler til ansvar

Fire menneskerettighedsforkæmpere fra DIGNITY’s belarusiske samarbejdspartner Viasna blev fredag idømt lange fængselsstraffe
Viasna-lederne Valiantsin Stefanovich, Ales Bialiatski og Uladzimir Labkovich (fra venstre) fik deres domme i Minsk fredag. Illustration: Viasna

Fire menneskerettighedsforkæmpere fra DIGNITY’s belarusiske samarbejdspartner Viasna blev fredag idømt lange fængselsstraffe

»Dagens domme i Minsk er et rystende vidnesbyrd om det belarusiske regimes karakter«, siger DIGNITY’s direktør Rasmus Grue Christensen i en kommentar til fredagens domme mod den belarusiske menneskerettighedsforkæmper og Nobelprismodtager Ales Bialiatski og tre andre ledere i DIGNITY’s belarusiske samarbejdspartner, organisationen Viasna.

Formand for Viasna Ales Bialiatski blev idømt 10 års fængsel. Hans stedfortræder Valiantsin Stefanovich fik en dom på 9 år. Koordinatoren for Viasnas kampagne for frie valg, advokat Uladzimir Labkovich, blev idømt 7 års fængsel, mens Viasna-bestyrelsesmedlem Dzimitry Salauyou blev idømt 8 års fængsel in absentia.

Blandt de opdigtede anklager mod de fire Viasna-repræsentanter var såkaldt »finansiering af gruppeaktioner, der groft krænker den offentlige orden«.

»Vores partnere fra Viasna har alene udført et helt legitimt arbejde for demokrati og frie valg og mod tortur og mishandling. Fredagens domme understreger vigtigheden af Viasnas og vores fælles arbejde i IAPB for at stille de skyldige for myndighedsvold og tortur til ansvar«, siger Rasmus Grue Christensen.

International Accountability Platform for Belarus (IAPB) blev grundlagt i 2021 med DIGNITY i spidsen og Viasna som en del af ledelsen. IAPB’s formål er at indsamle, konsolidere, verificere og bevare beviser for grove menneskerettighedskrænkelser begået af belarusiske myndigheder i tiden op til præsidentvalget i 2020 og den følgende tid.

»Vi har forpligtet os til at bidrage til at stille gerningsmændene til ansvar. Vores vilje til at fortsætte dette vigtige arbejde er kun blevet forstærket af den uretfærdige retssag og dommene ved retten i Minsk«, siger Rasmus Grue Christensen.

Seneste nyheder