Hvad har fire år med Trump betydet for kampen mod tortur?

Fra starten påstod Donald Trump, at tortur virker. Han fulgte det op med flere dårlige beslutninger

Af Rasmus Grue Christensen
Direktør, DIGNITY

I dag stemmer USA’s vælgere om, hvorvidt Donald Trump skal have fire år til som verdens mest magtfulde person.

Set fra min stol på DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur har de foreløbig fire år med Donald Trump medført en række tilbageslag.

Det begyndte rigtig skidt for den nytiltrådte præsident. Allerede i det allerførste tv-interview efter indsættelsen, med ABC News i januar 2017, sagde Trump, at tortur ’absolut’ virker, og at USA skulle »bekæmpe ild med ild«.

Præsidenten udtalte sig ikke bare generelt i tiltrædelsesinterviewet, men nævnte konkret torturmetoden ’waterboarding’, hvor torturbødlen tvinger vand ned i lungerne på et fastspændt offer for at sætte gang i en langsom drukningsproces, der stoppes, umiddelbart inden personen drukner.

Trumps positive udtalelser om tortur var desværre ikke bare et uheldigt fejltrin fra en uerfaren præsident. Da han i 2018 udnævnte Gina Haspel til direktør for efterretningstjenesten CIA, fremhævede han hendes positive holdning til brug af ’waterboarding’ som argument for hendes udnævnelse. På Twitter kritiserede han Demokraterne for at være imod hende, fordi hun havde været »tough on Terrorists«.

Man kan desværre ikke afvise, at præsidentens direkte positive udtalelser om tortur har haft en afmittende effekt på repressive regimer verden over. Når verdens mægtigste mand siger sådan, kan det også opfattes som en blåstempling af deres håndhændede afhørindsmetoder.

Asylansøgere, der søgte tilflugt i Trumps USA på flugt fra tortur, fik det ikke lettere under Trump. Det kunne public service-radioen NPR berette i februar i år. Advokater fortæller, at færre torturofre har fået USA’s beskyttelse under FN’s torturkonvention end tidligere.

Ikke kun når det gælder kampen mod tortur, har Trumps præsidenttid været nedslående. Også bredere i forhold til menneskerettigheder er der tale om en negativ udvikling, som blandt andet er kommet til udtryk i, at Donald Trump i 2018 trak USA ud af FN’s menneskerettighedsråd.

Som præsident har Donald Trump desværre også aktivt modarbejdet Den Internationale Straffedomstol ICC, der har til formål at stille blandt andet krigsforbrydere til ansvar. Dermed har han bidraget til at svække den internationale retsorden og gøre det lettere for de ansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden at undgå straf.

I dag træffer de amerikanske vælgere så deres valg. Det er ikke min eller DIGNITY’s opgave at råde dem, og mange overvejelser kan spille ind, når der skal stemmes.

Men gælder det indsatsen mod tortur og for menneskerettigheder, har Donald Trumps tid som præsident ikke været god.

Foto: Unsplash.com

Seneste nyheder