Én af vores patienters historie: »Nu vælger jeg at stole på dig«

Mit navn er Helena Lund, og jeg er psykolog i DIGNITY, hvor jeg blandt andet behandler børn og unge med traumer fra krig og flugt. Jeg vil gerne dele en historie om en stærk ung pige, som viser vigtigheden af at møde vores patienter med omsorg og respekt.
 
Pigens barndom var præget af krig og konflikt. Hun flygtede hertil alene, uden sin familie, hvis skæbne hun stadig er uvidende om.
 
Da jeg mødte hende første gang, bemærkede jeg hendes skepsis i forhold til, hvem hun turde at stole på. Hun var bange og usikker og ville ikke tale om sin fortid, sine oplevelser eller sin familie. Min vigtigste opgave var at gøre hende tryg.
 
Ved vores andet møde kunne jeg allerede mærke en forandring. Hun havde besluttet sig for at åbne op. Hun kiggede på mig med stærke og insisterende øjne og sagde: »Nu vælger jeg at stole på dig«.
 
Det var ikke nemt for hende, og det er noget, man skal tage alvorligt. 
 
Hun fortalte, at hun savnede nogen meget, og at hun længtes efter at blive holdt om. Jeg spurgte, om det var hendes mor, hun savnede, og langsomt fortalte hun mere. Krigen og flugten havde gjort hende ’hård’, men hun ønskede at kunne være sig selv igen.

I vores rum kunne hun nu tillade sig at være den bange lille pige, som i lang tid havde været gemt bag facaden af en selvsikker, stærk og modig pige, der har overlevet mange grusomheder.
 
Hun beskrev traumerne som tunge sten omkring sit hjerte, men kunne nu lægge stenene fra sig, bare for et øjeblik. At være tryg nok til at dele selv den mindste sten var et kæmpe skridt for hende.

Denne oplevelse gjorde stort indtryk på mig. Den viser vigtigheden af at blive set og respekteret for den, man er, og det man har med sig i bagagen. At blive mødt med omsorg og nysgerrighed gør en stor forskel for, hvem man vælger at vise tillid.
 
Traumerne forsvinder ikke blot, fordi hun nu befinder sig i tryghed. Vi kan ikke fortælle hende, hvordan hendes mor har det, men vi kan forstå, acceptere og være i hendes savn sammen.

Vi kan, ved at lytte til hende og skabe et trygt rum, hvor hun kan være den, hun er, hjælpe hende med at håndtere den magtesløshed, som følger med savnet.

Seneste nyheder