Svetlana Tikhanovskaja besøgte DIGNITY for at diskutere kampen mod tortur

”Exhausted? Not yet!” smilede en kampklar Svetlana Tikhanovskaja, da jeg fredag eftermiddag spurgte hende, om flere intense uger rundt i Europa havde tæret på kræfterne.

Kvinden, der på få måneder har måttet omstille sig fra at være en ukendt hviderussisk lærer til at være en aktør på verdensscenen, imponerede mig med sit nærvær og engagement, da hun midt i et travlt program var på besøg i DIGNITY’s hovedkontor på Østerbro i København.

Vi udnyttede tiden til at holde dels et separat møde mellem DIGNITY og Svetlana Tikhanovskaja, dels et NGO-ekspertmøde om menneskerettighedssituationen i Hviderusland og hvordan DIGNITY og andre kan bidrage til at dokumentere tortur og andre menneskerettighedskrænkelser og bane vejen for et demokratisk Hviderusland med respekt for menneskerettighederne.

Hjælp til torturofre

På mødet med Svetlana Tikhanovskaja overrakte vi hende blandt andet den selvhjælpsguide til dokumentation af torturskader, som vi har udviklet sammen med vores hviderussiske samarbejdspartner, menneskerettighedscentret Viasna.

Svetlana Tikhanovskaja var meget interesseret og bad os overveje, om guiden kan filmatiseres i form af en Youtube-video, så endnu flere mennesker i Hviderusland kan få viden om, hvordan de dokumenterer skader efter tortur og politivold.

Hun bad os også bidrage til dokumentation og bearbejdning af de data, der i øjeblikket samles i og uden for Hviderusland, hvor ofre for myndighedernes overgreb undersøges og behandles. Også den idé vil vi gå videre med, så vi kan bidrage til, at skaderne i videst muligt omfang bliver dokumenteret til brug for et fremtidigt retsopgør.

Under sit besøg tog Svetlana Tikhanovskaja sig tid til et interview. Se videoen her.
Vi er selvfølgelig glade og stolte over, at en prominent oppositionsleder som Svetlana Tikhanovskaja besøger DIGNITY og ser vigtigheden af vores faglige arbejde.

Hvis du vil vide mere om vores selvhjælpsguide, kan du her se et video-indslag med DIGNITY-læge Lisa Michaelsen, der har været med til at udvikle den.

Tortur ødelægger mennesker

Cirka en gang om måneden skriver jeg nyhedsbrev om vores arbejde. I de kommende nyhedsbreve vil jeg fokusere på vores arbejde mod tortur og andre former for umenneskelig behandling i en række andre lande.

Du kan tilmelde dig DIGNITYs nyhedsbrev her.

Kampen mod tortur er enormt vigtig, fordi tortur sætter livsvarige ar på krop og sjæl. Følger af tortur kan blandt andet være PTSD, angst og depression. Tortur er designet til at umenneskeliggøre offeret og frarøve det værdighed og identitet.

Du kan støtte vores arbejde ved at blive medlem af DIGNITY. Du kan tilmelde dig her.

Tak fordi du læser med.

Rasmus Grue Christensen
Direktør i DIGNITY

Billeder fra da Svetlana Tikhanovskaja besøgte DIGNITY den 23. oktober 2020:

Videointerview med Svetlana Tikhanovskaja

”At kræve menneskerettigheder overholdt er ikke indblanding i et lands indre anliggender. Det drejer sig ikke om politik, men om menneskers sundhed og liv.”

Sådan siger Hvideruslands oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja i dette videointerwiew, som vi optog, da hun fredag den 23. oktober 2020 besøgte DIGNITY for at diskutere, hvordan vi bekæmper tortur i Hviderusland.

Seneste nyheder