Vores nye psykolog hjælper partnere i Ukraine med at forebygge udbrændthed

Eoin O’Shea fra Irland arbejder med DIGNITY’s partnere i Ukraine og Moldova

»Jeg trives med variation, jeg holder af projektbaseret arbejde, og jeg kan godt lide at tænke ud af boksen«, siger den irske psykolog Eoin O’Shea – den nyeste medarbejder i DIGNITY’s internationale programafdeling.

Eoin (udtales ‘Owen’) begyndte sit arbejde hos DIGNITY i midten af maj og koncentrerer sig lige nu om to projekter: Det ene handler om at hjælpe DIGNITY’s tre samarbejdspartnere i Ukraine, som alle inden for kort tid har måttet skifte fra arbejdet med at bekæmpe tortur til humanitær bistand til krigens ofre. Her er Eoins fokus på medarbejderne i de tre organisationer: Hvilken videreuddannelse har de brug for, og hvordan undgår de at blive udbrændte af det krævende arbejde?

Det andet projekt, Eoin er involveret i, er placeret i Moldova, hvor DIGNITY’s partner RCTV Memoria ligesom de ukrainske organisationer har ændret fokus fra torturrehabilitering til hjælp til de 70-80.000 ukrainske flygtninge, der befinder sig i det lille, sydøsteuropæiske land.

»Moldova er et fattigt land og mangler psykologer, psykiatere og andre professionelle til at hjælpe alle flygtningene. I denne situation kan vi træne moldoviske ikke-fagfolk – eller ukrainske flygtninge – til at levere, hvad vi kalder en ’skalérbar’ intervention rettet mod psykisk sundhed. De kan selvfølgelig ikke levere den samme form for intervention som en professionel psykolog – og det er ikke det samme som terapi. Men resultaterne er ret lovende. Vi kan støtte stressede og udsatte mennesker, som ikke har brug for de specialiserede ydelser, som psykologer og psykiatere kan tilbyde«, forklarer Eoin, der i Moldova skal være en del af et såkaldt Training-of-Trainers-program på området.

Traumespecialist

Indtil for to år siden arbejdede Eoin som psykolog i Irland. Han har blandt andet arbejdet med psykologisk hjælp til syriske flygtninge og personalepleje for Irsk Røde Kors. Derudover giver han input til en mental sundhedsstrategi i det irske forsvar, hvor han stadig indgår som uniformeret reservist. Hans speciale som psykolog er psykiske traumer, både hvad angår udredning og terapi. Desuden er han specialiseret i at yde hjælp til mennesker umiddelbart efter en såkaldt ‘kritisk hændelse’.

Eoin har tidligere været dansk gift, hvilket har resulteret i sønnen Emil. For to år siden besluttede Eoin sig for at »give livet i Danmark en chance« i et år for at se, om Emil ville falde til her. Det gjorde han. Siden flytningen til Danmark har Eoin fra Danmark udført online-psykologarbejde med klienter i Storbritannien.

»Men det var først, da jeg startede hos DIGNITY, at jeg fuldt ud følte, at jeg var tilbage på sporet igen. Jeg kæmper stadig med det danske sprog, så jeg er glad for at have fundet et psykologjob, hvor jeg kan arbejde på engelsk, som jeg kan i DIGNITY’s internationale programafdeling«, siger Eoin. Han tilføjer:

»DIGNITY ligger i tråd med de ting, jeg gerne vil lave professionelt. Formatet for mit arbejde hos DIGNITY passer både til min personlighed og mine professionelle interesser. Det dejligt at have fundet denne mulighed i DIGNITY«.

Seneste nyheder