Vores klinik
DIGNITY’s rehabiliteringsklinik behandler traumatiserede flygtninge og deres familier. Her på siden kan du finde uddybende information omkring henvisning og behandling af patienter.
Rehabilitering i Danmark
DIGNITY er af Sundhedsstyrelsen godkendt som højt specialiseret nationalt center med speciale i rehabilitering af svært traumatiserede flygtninge. Behandlingen er gratis i henhold til Sundhedsloven. DIGNITY’s behandlingsteam er tværfagligt og består af læger, fysioterapeuter, socialrådgivere og psykologer. Klinikken samarbejder med et fast tolkekorps, der har indsigt og erfaring i klinikkens behandling. Teamet hjælper torturoverlevere, andre (stærkt) traumatiserede flygtninge samt deres familier med at bearbejde fysiske og psykiske traumer og tackle sociale udfordringer.
DIGNITY er endvidere VISO-leverandør på børn, unge og undervisningsområdet.
Henvisning til klinikken
Behandlingsforløb
Individuel behandling hos DIGNITY
Den individuelle behandling tager udgangspunkt i den enkelte patient. Behandlingen er således individuelt tilrettelagt ud fra et tværfagligt perspektiv. Der vil efter faglig vurdering være mulighed for forløb hos læge, psykolog, fysioterapeut og socialrådgiver. DIGNITY samarbejder med patientens egen læge, sociale myndigheder og jobcentret for at understøtte koordinering af indsats og udvikling omkring den enkelte.
Gruppebehandling hos DIGNITY
I gruppebehandling er der mulighed for at arbejde med at bryde isolation samt sammen med andre at reflektere over egen livssituation, symptomer og planer for fremtiden. I gruppen tages der udgangspunkt i relevante temaer for målgruppen som for eksempel migrationsproblemer, smerter, søvnløshed, posttraumatisk stress, angst og depression.
Familiebehandling hos DIGNITY
DIGNITY hjælper familier, hvor flere eller alle familiemedlemmer har fysiske, psykiske og sociale problemer. Behandlingen har til formål at kortlægge den enkelte families udfordringer og ressourcer samt forældrenes individuelle behov for behandling. Der er fokus på familiens situation i et helhedsorienteret perspektiv. Som en integreret del af behandlingen afholdes netværksmøder, hvor repræsentanter fra de offentlige instanser, der samarbejder med familien, har mulighed for at deltage sammen med forældrene og DIGNITY’s behandlerteam.
Rehabilitering med interdisciplinær tilgang
Rehabiliteringsforløbet i klinikken tager udgangspunkt i en interdisciplinær og biopsykosocial tilgang, hvor læge, psykolog, socialrådgiver og fysioterapeut arbejder tæt sammen med patienten omkring fælles målsætning og plan for behandlingen. Der inddrages ved behov bistand fra psykiatrisk lægekonsulent.
Forskning i klinikken
Der er blevet arbejdet med dokumentation og forskning i det kliniske arbejde, siden klinikken blev grundlagt i 1982 på Rigshospitalet. Den kliniske forskning foregår i et tæt samspil mellem forskere og behandlerne. Formålet er at udvikle en mere evidensbaseret viden om behandlingen af traumatiserede flygtninge og få mere viden om målgruppen.
Monitorering og evaluering af rehabiliteringsindsatser
DIGNITY arbejder løbende på at udforske effekten af de forskellige rehabiliteringsindsatser både i Danmark og internationalt. Målet er at dokumentere, videreudvikle og kvalitetsteste rehabiliteringen. Ud fra en grundig cost-benefit vurdering arbejder DIGNITY på at kunne identificere det bedste og mest effektfulde behandlingstilbud i den givne kontekst.
Til dette formål arbejder vi ihærdigt på at udvikle og implementere troværdige og valide monitoreringsredskaber og det gerne i samarbejde med partnere i ind- og udland.
For at opnå egentlig effektforskning arbejder DIGNITY i Danmark ud fra en ‘multicenter’-tilgang, hvor andre centre inviteres til at deltage i evalueringsarbejdet sådan, at resultaterne er baseret på en større patientpopulation.
Internationalt samarbejder vi med partnerorganisationer om udvikling og implementering af systemer til at monitorere forløbet af og evaluere effekten af rehabiliteringstiltag. Vi arbejder på at udvikle kulturelt relevante effektindikatorer og fremme brugen af indikatorer og monitorering.
Ny dansk database styrker indsatsen for traumatiserede flygtninge
Nyt omfangsrigt datasæt om traumeramte flygtninge er et stort skridt for traumeforskningen i Danmark, siger Marie Høgh Thøgersen,